Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sandu a pus sub semnul întrebării legitimitatea acordării statutului de observator Moldovei în EurAsEC

30 noi. 2020,, 13:26   Politică
4934 6

Președintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că, după inaugurare, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), ea va studia legalitatea obținerii statutului de observator al Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică (EurAsEC).

Sandu a menționat acest lucru pe 30 noiembrie în timpul unei conferințe de presă la Palatul Republicii.

Sandu a fost întrebată ce va face cu statutul Moldovei de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (EurAsEC), pe care președintele actual Igor Dodon l-a obținut, transmite newsmaker.md.

„Despre calitatea de membru al Uniunii Eurasiatice, nu îmi este clar dacă a fost respectată procedura atunci cînd s-a aprobat această decizie. Vreau să înțeleg dacă este total legal,” a menționat Maia Sandu.

Ea a reamintit că Moldova are deja un acord de liber schimb cu CSI.


„Republica Moldova este parte a acordului de comerț liber cu țările CSI și în cadrul acestuia nu avem probleme comerciale cu Kazahstanul, Armenia sau Belarus. Avem probleme de ordin comercial doar cu Federația Rusă și trebuie să le rezolvăm pe cale bilaterală. O să solicităm să le soluționăm pe cale bilaterală,” a mai spus Maia Sandu.

Jurnaliștii au mai întrebat-o pe Sandu despre primii pași în președinție, în special în relațiile cu Rusia.

„Majoritatea cetățenilor vor ca Moldova să aibă relații bune atît cu UE, cît și cu Federația Rusă. Avem o agendă mare în relațiile cu Rusia – condiții pentru emigranții din Rusia, dezvoltarea exportului, asigurarea pensiilor pentru emigranți. Sînt deschisă să mă întîlnesc și să vorbesc cu oricine poate ajuta”, a spus președintele ales.

Amintim că, în 2016, Dodon a semnat un memorandum privind cooperarea cu Uniunea Eurasiatică. Potrivit proiectului, scopul colaborării este de a contribui la dezvoltarea cooperării cuprinzătoare dintre statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova în vederea sporirii volumului comerțului reciproc și a investițiilor, realizării măsurilor menite să elimine barierele existente care împiedică dezvoltarea comerțului și atragerea investițiilor, precum și în vederea intensificării colaborării pe domenii de interes comun. Un an mai tîrziu, Consiliul Eurasiatic Suprem a decis să acorde Moldovei statutul de țară observatoare în Uniunea Economică Eurasiatică. Dodon a numit imediat această zi istorică pentru Moldova.

Menționăm că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu susține pe 30 noiembrie o conferință de presă. Este primul eveniment de amploare de acest fel după ce a fost aleasă în calitate de președinte al Republicii Moldova. Acesta se desfășoară în incinta Palatului Republicii. NM prezintă cele mai importante declarații ale Maiei Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?