X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Sandu a prezentat rezultatele vizitei la Bruxelles: „Moldova are o deschidere enormă în UE”

20 ian. 2021,, 14:33   Politică
17881 16

Moldova are o deschidere enormă în UE și acest lucru a fost confirmat la cele peste 10 întîlniri avute cu decidenții de top ai comunității europene, a declarat președintele Maia Sandu astăzi, după încheierea vizitei la Bruxelles, notează Noi.md.

Sandu a precizat că UE este dispusă să ajute R.Moldova, dar vrea să aibă un partener de încredere aici.

"În UE există un potențial enorm ca noi să fim ajutați, potențial ratat în ultimii ani din cauză că la conducere s-au aflat pesoane care urmăreau interese de grup. UE vrea să ne ajute, dar trebuie să aibă un partener de încredere aici, este sarcina noastră să ne organizăm pe intern și să avem o guvernare stabilă, așa va veni mult mai mult ajutor pentru R.Moldova. Instituțiile europene vor să vadă progrese reale în investigarea furtului miliardarului și a altor scheme de corupție", a declarat președintele.

Șeful statului afirmă că a primit asigurări din partea oficialilor europeni că Moldova va avea acces cît de curînd posibil la vaccinul anti-Covid și va primi suplimentar echipamente medicale pentru a gestiona criza sanitară.

Maia Sandu a mai anunțat că 21,4 milioane de euro din Programul de sprijin al reformei poliției vor fi acordate Moldovei cît de curînd posibil. Totodată, contractul pentru reziliență în mărime de 15 milioane de euro sub formă de grant va fi semnat și debursat, de asemenea, în viitorul apropiat, a precizat Sandu.


Șefa statului a anunțat că în următoarele luni la Bruxelles se va decide asupra cadrului unic de sprijin țara noastră, în următorii șapte ani.

„Chiar și în lipsa unui Guvern funcțional, am inițiat discuțiile despre asistența pe termen mediu pentru dezvoltarea economică, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, prin proiecte de infrastructură, proiecte în domeniul energetic, proiecte de investiții capitale, de conservare a energiei termice. În domeniul agriculturii am stabilit ca acest sector să devină unul de asistență continuă pentru a ajuta fermieri noștri să se ajusteze la schimbările climatice”, a spus Sandu.

Maia Sandu a efecutat o primă vizită în calitate de șef de stat la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?