X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Sandu a explicat condițiile care trebuie să le respecte R.Moldova pentru a adera la UE

16 iun. 2022,, 21:31   Politică
8505 0

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, speră că țara noastră va obține o decizie pozitivă în ceea ce privește obținerea statutului de țară candidat la UE. Șefa statului a explicat condițiile pe care trebuie să le respectăm. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 16 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Eu îmi doresc să avem o decizie pozitivă, dar nu vreau să mă aventurez să vin cu prognosticuri, pentru că decizia se va lua peste o săptămînă. Este important ce va spune mîine Comisia, pentru că este baza discuției, dar decizia finală va fi la Consiliu. Sper să avem o recomandare pozitivă mîine, din partea Comisiei”, a precizat președinta.

Potrivit șefei statului, unele țări membre sînt împotriva extinderii Uniunii Europene.

„Reținerile în general, țin de atitudinea unor state membre în raport cu procesul de extindere a UE și sînt foarte multe discuții. În primul rînd, odată cu extinderea UE, dacă se păstrează acest principiu al unanimității deciziilor, se complică procesul de luare a deciziilor și clar că dacă mai vin state noi, atunci mai depind de un stat, două, de trei. Am văzut discuții la Bruxelles despre faptul că trebuie să se schimbe acest principiu, să nu mai existe această unanimitate, dar nu există încă acest consens, nu toate țările sînt gata să renunțe la acest drept de veto asupra deciziilor UE”, a spus Maia Sandu.

„Există întrebări. În același timp, există o apreciere în toate țările cu care am discutat”


„Sigur că există întrebări în raport cu toate țările. În raport cu noi, există întrebări, pentru că în trecutul nu foarte îndepărtat, am avut regimuri oligarhice la putere, am avut regimuri nedemocratice, am avut probleme pe tot spectrul. Da, țările apreciază faptul că noi am reușit să scoatem aceste guvernări, să le eliminăm de la putere, faptul că noi am luptat pentru democrație, dar se întreabă cît de durabilă este această mișcare înspre democrație și cît de puternice sînt instituțiile noastre ca să păstreze standardele democratice.

Întotdeauna, putem avea fel de fel de mișcări politice sau grupări corupte, care să încerce să preia guvernarea și să facă altceva decît să consolideze democrația și să lucreze pentru cetățeni.

În același timp, există o apreciere în toate țările cu care am discutat a faptului că eforturile noastre sînt autentice, eforturile noastre de a schimba lucrurile în bine, de a reforma instituțiile și procesele, sînt autentice. Deci, există o recunoaștere la nivelul tuturor statelor”, a subliniat președinta.

Maia Sandu a explicat și la ce standarde trebuie să se ridice Republica Moldova.

„Există o înțelegere că avem o problemă de capacități, pentru că trebuie să reformăm justiția, trebuie să avem suficienți oameni onești și bine pregătiți în fiecare dintre instituții. Aici, se cunosc lucrurile, dar se apreciază autenticitatea efortului.

Un lucru care a contat foarte mult este faptul că cetățenii Republicii Moldova au dovedit atîta solidaritate în această criză a refugiaților. Acest lucru, cumva, a atras atenția asupra țării noastre. Oamenii au fost impresionați, pentru că noi, moldovenii, avînd resurse mai puține, am reușit să ajutăm mai mulți oameni care s-au adăpostit aici, venind din Ucraina. Și UE este despre solidaritate, în UE, țările se ajută reciproc, pentru a face față provocărilor, pentru a crește standardele de viață în țările unde acestea sînt mai scăzute decît media europeană.

Contează și de cît de mult promovăm noi și cît de bine prezentăm argumentele și angajamentul nostru. Toate aceste lucruri împreună, au avut un efect”, a afirmat șefa statului.

„Nu știu dacă există o claritate a tuturor scenariilor. Eu mi-aș asuma riscul să deosebesc două opțiuni. Deci, o opțiune în care se spune statut de țară candidat, dar mai faceți abcde și după care începem următoarele procese sau mergeți acasă, aveți o listă mai lungă de teme de făcut, după care reveniți cu solicitarea de statut de țară candidat”, a adăugat Sandu.

„Avem două țări importante care au spus destul de clar, și-au exprimat susținerea”

„Mesajul lui Emmanuel Macron este foarte clar. El a spus și în calitate de președinte al unui stat membru al UE, și în calitate de președinte al Consiliului Europei pînă la sfîrșitul acestei luni, că își dorește să primim un răspuns clar și pozitiv.

Astăzi, la Kiev, am văzut declarația cancelarului german Olaf Scholz, care a spus, de asemenea, că Republica Moldova și Ucraina trebuie să obțină statutul de țară candidată. Deci, avem două țări importante care au spus destul de clar, și-au exprimat susținerea.

E devreme să facem concluziile, pentru că mîine urmează să fie emisă recomandarea Comisiei Europene și deja peste o săptămînă, la Consiliu, în baza deciziei și discuțiilor tuturor statelor membre, va fi luată o decizie, vom putea discuta, ști exact cum stau lucrurile abia peste o săptămînă”, a declarat Maia Sandu.

„Noi am promovat din toate puterile Republica Moldova în această perioadă. Nu este stat membru cu care să nu fi discutat și mai avem cîteva zile. În continuare, revenim, reamintim despre argumentele noastre, de ce Republica Moldova merită și trebuie să obțină acest statut.

Da, eu cred că este și o decizie geopolitică, pentru că Republica Moldova împărtășește valorile europene, noi am demonstrat acest lucru inclusiv în această perioadă complicată, atunci cînd cetățenii noștri au făcut eforturi ca să ajute refugiații din Ucraina. Este și o decizie geopolitică așa cum o vedem noi, pentru ca să demonstrăm cît de multe țări își doresc să fie parte a lumii democratice și a lumii libere”, a zis președinta.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?