TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Sandu a cerut realizarea cît mai rapidă a condiţiilor impuse de UE

Sandu a cerut realizarea cît mai rapidă a condiţiilor impuse de UE

Prim-ministrul Maia Sandu a participat miercuri, 14 august, la reuniunea Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană. Discuțiile au ținut de subiectele cheie în dialogul RM-UE, privind Acordul de Asociere și asistența macrofinanciară, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a guvernului, în cadrul ședinței a fost trecută în revistă evoluția realizării condiționalităților pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene, dar și evoluția implementării Acordului de Asociere RM-UE. Premierul Maia Sandu a subliniat că dialogul politic de nivel înalt a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost reluat, prin acordarea sprijinului bugetar pentru țara noastră, fiind alocate 14,54 milioane de euro pentru acţiuni ca: finanțarea programelor de educație și formare profesională și punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize.


Potrivit premierului, pînă la finele anului vor urma și tranșele pentru celelalte programe de suport direct bugetului.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că în urma discuțiilor cu instituțiile europene, a apărut necesitatea îndeplinirii unor acțiuni suplimentare impuse de UE pentru a beneficia de resurse financiare.

În context, prim-ministrul a solicitat de la autoritățile responsabile implicare activă și intensă în vederea îndeplinirii acțiunilor suplimentare pînă la finele lunii septembrie. „Este important să depunem toate eforturile pentru a beneficia de deschiderea UE pentru a debursa pînă la finele anului cele două tranșe din asistența macro-financiară. Trebuie sa înregistrăm progrese semnificative la nivelul tuturor instituțiilor, fiecare pe direcția lui”, a punctat şefa executivului.

Natalia Gavriliță, ministrul Finanțelor, a menționat că asistența macrofinanciară include 28 de condiționalități și a precizat necesitatea întreprinderii unei serii de acțiuni bine organizate în vederea soluționării angajamentelor.

Printre condițiile politice impuse de UE se numără: asigurarea standardelor democratice în țară, desfășurarea alegerilor locale libere, transparente, demonopolizarea pieței media, respectarea drepturilor omului și statului de drept, investigarea fraudei bancare, deconspirarea schemelor de corupție, depolitizarea justiției, dar și reglementarea pachetului fiscal.

  Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


  Știrile partenerilor noștri
  loading...
  Mai multe

  Sondaj Toate

  load