Preşedintele stiri: 3021

Sacoșa oferită de un avocat al lui Șor unui magistrat de la Cahul: Nu a fost pornit niciun proces penal

21 iul. 14:21   Politică
2711 7

Procuratura nu a pornit niciun proces penal în cazul sacoșei negre, primite la sfîrșitul lunii aprilie de magistratul Curții de Apel Cahul, Tudor Berdila de la Nicolae Bojenco, unul dintre avocații lui Ilan Șor. Șeful Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo a precizat în ediția de marți seară a emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 că decizia a fost luată după ce s-a ajuns la concluzia că la mijloc ar fi fost, de fapt, o provocare.

„Noi am analizat cazul acesta, iar eu am fost dispus de a porni un proces penal, dar la urmă am ajuns la concluzia că totuși a fost o provocare, scopul căreia a fost transniterea dosarului spre examinare în altă instanță de judecată. Iar dacă acest lucru se întîmplă, atunci examinarea dosarului începe de la zero”, a explicat Alexandru Stoianoglo.

Judecătorul Tudor Berdila, care examinează dosarul în care Șor este acuzat de escrocherie și spălare de bani, a fost surprins în data de 30 aprilie, în timp ce primea de la Nicolae Bojenco, unul dintre avocații fostului primar de la Orhei, o pungă de culoare neagră, cu logo-ul Klasika Asigurări. Totul s-ar fi întîmplat lîngă o spălătorie auto de la Cahul, iar imaginile cu cei doi au fost surprinse de o cameră de supraveghere din zonă.

În video apărea Tudor Berdila, care părea să aștepte să își ia mașina de la spălătorie. Magistratul se plimba prin zonă, iar după ce trece de cealaltă parte a străzii, apare o mașină de culoare gri, din care coboară cel care pare a fi Nicolae Bojenco. Cei doi discută cîteva minute, după care avocatul trece din nou strada, doar că avea deja în mîna stîngă punga neagră, pe care a examinat-o preț de cîteva secunde, după care a pus-o pe bancheta din spate a mașinii sale.

Solicitat de TV8, Bojenco nu a negat că s-a întîlnit cu Berdila înainte de Paște, dar a spus că s-au văzut din întîmplare. Potrivit avocatului, în punga pe care i-a oferit-o judecătorului ar fi fost o sticlă cu vin și o ciocolată, pe care i le-a dat cu ocazia zilei de naștere.


Dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdila în martie anul curent. Potrivit Anticorupție, el este și raportor în completul de judecători de la Curtea de Apel Cahul, care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, care era raportor în acest dosar.

Tudor Berdila este judecător de 12 ani, promovat la Curtea de Apel Cahul în 2017. În noiembrie 2018, Berdila intenționa să plece din sistemul judecătoresc. Cererea lui de demisie a fost aprobată de CSM, dar ulterior judecătorul s-a răzgîndit.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X