Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

"Să nu uităm că e a treia oară cînd Plahotniuc pleacă" - declarație

24 iun. 2019,, 13:00   Politică
4123 1

Vestea dată de Vladimir Plahotniuc luni-dimineață, aceea de a pleca de la conducerea PD și de a ieși din partid, i-a surprins pe unii și nu i-a uimit pe alții.

Igor Boțan și Dionis Cenușă au vorbit despre efectele pe care le va avea plecarea lui Plahotniuc asupra partidului și cît de potrivită este această mișcare, informează agora.md.

„Haideți să nu uităm că e a treia oară cînd Plahotniuc pleacă din politică. Cred că acest lucru explică foarte bine ceea ce se întîmplă”, consideră analistul Igor Boțan.

Expertul consideră că Plahotniuc a recurs la o tactică deja cunoscută. „Lucrurile astea nu mai au un element de inovație în ele și dacă anterior s-a întîmplat că s-a întors în maniera sa caracteristică, surprinzător și cu elemente adiționale, acum toată lumea înțelege că ulciorul nu merge de multe ori la apă”, spune Boțan.

„El, maestrul luării prin surprindere, a fost bătut și luat prin surprindere pe 7 și 8 iunie și a trebuit practic să dea foc Curții Constituționale și să o pună într-o situație penibilă. Depinde dacă Plahotniuc își menține finanțarea generoasă a acestui partid și metodele despre care ne-a vorbit președintele r.Criuleni (n.r. - donații fictive). E interesant cum își va menține PD fastuosul sediu din centrul Chișinăului. Sînt o mulțime de lucruri care vor ieși la suprafață”, prevede Boțan.


Potrivit expertului Dionis Cenușă, decizia lui Vladimir Plahotniuc de a pleca din funcția de președinte al PDM vine ca o soluție pentru cîteva probleme.

„În primul rînd, preluarea președinției partidului de către altă persoană este necesară pentru a salva partidul, în particular înainte de alegerile locale din octombrie 2019. În al doilea rînd, reînnoirea conducerii PDM ar putea deveni o modalitate de a crea impresia că partidul vrea să se reformeze. Nu în ultimul rînd, în combinație cu statutul de unicul partid de opoziție, noul lider de partid va încerca să capitalizeze imagine pe eventualele eșecuri ale coaliției ACUM-PSRM. Plecarea lui Plahotniuc de la funcția de președinte de partid nicidecum nu înseamnă că acesta va pierde influența asupra acestuia. Teoretic, viitorul lider de partid va trebui să fie cineva în care Plahotniuc are încredere. Cu cît mai apropiat de Plahotniuc va fi viitorul lider al PDM, cu atît mai mici vor fi șansele de a se recupera după căderea regimului. Riscul de a ajunge înapoi la 6% din intenția de vot are o probabilitate foarte înaltă, dacă partidul nu rupe definitiv orice legături cu Plahotniuc”, consideră analistul politic Dionis Cenușă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?