Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Rusia este îngrijorată de lipsa progresului în reglementarea transnistreană

16 dec. 2021,, 10:15   Politică
3058 23

Reprezentantul Permanent al Federației Ruse la OSCE, Aleksandr Lukașevici, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progreselor în mai multe domenii în soluționarea conflictului transnistrean, menționînd că Rusia continuă să îndeplinească fidel rolul de mediator și garant în acest proces. Poziția diplomatului a fost publicată pe pagina Misiunii Permanente ruse pe Twitter.

"Sîntem îngrijorați de lipsa progreselor în reglementarea transnistreană în mai multe domenii concrete, inclusiv în ceea ce privește implementarea pachetului Berlin-Plus. Rusia va continua să îndeplinească cu fidelitate rolul de mediator și garant al reglementării transnistrene", a subliniat Lukașevici. El a mai menționat că reuniunea Ședinței permanente pe probleme politice în reglementarea transnistreană în formatul "5+2" (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatori din UE și SUA) în acest an nu a avut loc.

În cadrul negocierilor în formatul "5+2" de la Berlin în 2016 și Viena în 2017, părțile au ajuns la un acord cu privire la mai multe probleme de conflict. Cu toate acestea, apoi procesul a început să se oprească pe fundalul campaniilor electorale din Moldova din 2019, iar în 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, părțile nu au putut organiza nici o rundă, iar în stare se suspans a rămas și o serie de acorduri între cele două maluri ale Nistrului. La începutul lunii iunie a acestui an, în Chișinău și Tiraspol au venit reprezentanți ai mediatorilor din Rusia, Ucraina și OSCE și observatori din Statele Unite și UE, care au declarat necesitatea reluării procesului de negocieri.

La 17 noiembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă în urma întrevederii cu vicepremierul și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, a menționat că Moscova înregistrează interesul Chișinăului pentru reluarea anticipată a negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2".

Șeful nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), Vadim Krasnoselski, a subliniat într-un interviu acordat TASS pe 13 decembrie că Tiraspolul este deschis dialogului cu Chișinăul și insistă asupra reluării acestuia. La rîndul său, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat anterior că nu planifică să se întîlnească cu conducerea Transnistriei.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?