Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Rusia este gata să examineze împreună cu Moldova pașii practici privind retragerea munițiilor

27 dec. 2021,, 12:45   Politică
3059 3

Rusia este gata să examineze împreună cu Moldova pașii practici privind retragerea munițiilor din regiunea transnistreană.

Despre acest lucru a declarat ministrul adjunct de Externe, Andrei Rudenko, într-un interviu exclusiv cu Sputnik, transmite Noi.md.


Răspunzînd la întrebarea dacă ar putea fi organizat în viitorul apropiat o întîlnire oficială în formatul "5+2", care este inactiv deja de doi ani și dacă problema retragerii armatei ruse și a depozitelor de muniții din Transnistria este discutată la modul practic, el a menționat că, într-adevăr, în ultimii doi ani, procesul de soluționare a conflictului din Transnistria trece prin vremuri grele. Drept indicator este faptul că ultima întîlnire oficială în formatul de negocieri internaționale "5+2" a avut loc la Bratislava în octombrie 2019.

"Există mai multe motive pentru pauza îndelungată —este vorba atît despre pandemia de coronavirusul, cât și despre procesele politice interne din Republica Moldova. În 2021, Rusia și alți mediatori și observatori ai formatului 5+2 au depus mult efort în pregătirea și organizarea următoarei sale întîlniri înainte de sfârșitul anului. Această posibilitate a fost destul de reală, dar nu a fost niciodată realizată din cauza poziției părții moldovenești. Se părea că Chișinăul ar trebui să fie cel mai mult interesat de avansarea procesului de reglementare, restabilirea dinamicii activității formatului "5+2". Cu toate acestea, se pare că au predominat alte considerente", a declarat ministrul adjunct de Externe al Federației Ruse.

Potrivit lui, în calitate de țară garant și mediator în procesul de negocieri, dar și în format bilateral, Moscova solicită Chișinăului și Tiraspolului să intensifice dialogul pe marginea reglementării transnistrene, inclusiv în formatul "5+2", și pledează pentru restabilirea activității ritmice a acestui mecanism și organizarea anticipată a ședinței restante a acestuia, menționînd că există o astfel de voință politică din partea Tiraspolului.


"În ceea ce privește prezența grupului operațional al trupelor ruse pe malul stâng al Nistrului, acesta are obiective clar definite. Trupele ruse asigură în primul rând contingentul rus de menținere a păcii ca parte a forțelor comune de menținere a păcii. Mandatul operațiunii de menținere a păcii este departe de a fi epuizat și este în mod clar legat de încheierea de acorduri politice privind soluționarea conflictului. Deocamdată acest lucru este încă departe. Un alt motiv al aflării trupelor ruse în Transnistria este necesitatea protejării depozitelor de muniții. Aceasta este în întregime responsabilitatea noastră. Noi nu renunțăm la obligațiile noastre de a scoate și de a dispune de această proprietate și sîntem gata examinăm pașii practici în acest domeniu împreună cu partea moldovenească", a subliniat Andrei Rudenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?