X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rusia ajută Moldova în lupta cu COVID-19, dar cuiva nu-i place acest lucru

2 apr. 2020,, 19:15   Politică
5239 11

Rusia este una dintre primele state care a venit în ajutorul Moldovei în lupta cu coronavirusul, dar unii parlamentari ai țării noastre sînt nemulțumiți de aceasta.

Se știe că coronavirusul viclean dă o lovitură dublă: una asupra sănătății oamenilor, iar celălaltă asupra stării economiei și să faci față problemelor de unii singuri, într-o țară luată separat, este aproape ireal. Mai ales într-o țară nebogată ca al noastră. În zilele de criză provocată de coronavirus, multe țări trimit ajutor în Moldova și le sîntem foarte recunoscători tuturor.

Unul dintre primii care au răspuns la necazul nostru este Rusia, care este și ea afectată de pandemia globală. În Moldova a sosit primul lot de mărfuri medicale - 10 mii de teste pentru diagnosticarea coronavirusului, care permit obținerea rezultatelor în decurs de 2-4 ore.

Cu toate acestea, s-a dovedit că nu toți sînt bucuroși de ajutorul rusesc - doar pentru că este rusesc.

Astfel, deputatul Igor Munteanu, vicepreședintele Partidului PPDA, este plin de suspiciuni și prejudecăți.


Pe pagina sa de Facebook, el și-a exprimat îndoielile cu privire la "sinceritatea" Rusiei și a propus să ne "clarificăm cine ajută și cine nu". Și a declarat că Rusia și China folosesc ajutorul umanitar, "adunînd capital politic", că "Moscova și Beijing folosesc această mare tragedie umană pentru PR".

”Iată așa. Mă întreb ce a făcut el personal pentru țară în această situație? Deși, de la el nimeni nu așteaptă vre-o faptă eroică, el ar putea și să tacă", a menționat Anna Sereghina în materialul pentru eNews.

Ea a amintit că în aceste zile multe organizații internaționale și state ale lumii au ajutat sau și-au exprimat disponibilitatea de a ajuta Moldova.

OMS ne-a oferit teste valoroase, echipamente și consultanță. Prim-ministrul Ion Chicu și-a exprimat recunoștința față de popoarele și guvernele din China, Elveția, Rusia și SUA pentru ajutorul acordat deja, precum și față de cel care urmează să-l primim.

Și a evidențiat în mod special România, al cărei guvern a făcut excepție pentru Moldova, permițînd cumpărarea și importul de medicamente. Acolo se examinează posibilitatea acordării Republicii Moldova și a unei partide de preparate antivirale, atît de necesare acum și României însăși.

Elveția și PNUD au transmis Moldovei primul lot de ajutor umanitar, în valoare totală de 200 de mii de dolari. Acestea sînt mijloace de protecție personală pentru medicii de pe prima linie.

Comisia Europeană va aloca țărilor Parteneriatului Estic 140 de milioane de euro pentru combaterea pandemiei. Comisia intenționează să redistribuie 700 de milioane de euro pentru a atenua impactul economic și social al crizei. Va oferi sprijin prin furnizarea de echipamente de protecție pentru medici, precum și aparate de ventilație artificială a plămînilor, seturi pentru analize de laborator.

Între timp, lovitura asupra economiei are într-adevăr consecințe monstruoase. SUA alocă pentru combaterea epidemiei peste un trilion de dolari, Marea Britanie peste 300 de miliarde de lire sterline, 300 de miliarde de euro a alocat Franța.

Un jurnalist georgian Irakli Chkheidze a scris că atunci cînd Rusia prima a venit în ajutorul Italiei care gemea, nu este surprinzător un singur lucru. Opinia publică din această țară cere cu insistență anularea sancțiunilor împotriva Rusiei, idee impusă Europei de către Washington, rezultînd daune materiale considerabile. Solicitări similare vin și din Germania, Franța și alte țări europene. Se pare că, pe fundalul luptei mondiale cu coronavirusul, Europa și-a dat seama în cele din urmă că nu are sens să ceară de la Washington, care deja trage în mod deschis pătura numai la el, urmînd politica - "salvarea celor care se îneacă se află mîinile celor care se îneacă"!

"Să nu uităm că nu există nimic mai valoros decît viața omului. Acest lucru este foarte actual astăzi, deoarece numărul celor infectați cu coronavirus în lume a depășit 850 de mii, decese - peste 42 de mii. Lupta pentru supraviețuire va fi lungă și grea. Și vom putea cîștiga doar prin eforturi comune", se menționează în materialul eNews.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?