X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Rusia a comentat posibilele livrări de sisteme de apărare antiaeriană către Moldova din partea Occidentului

26 mai. 2023,, 11:00   Politică
3419 2

Posibilele livrări de sisteme de apărare antiaeriană de către Occident doar vor slăbi securitatea Moldovei, nu o vor întări.

Despre acest lucru a declarat viceministrul rus de Externe, Mihail Galuzin, într-un interviu pentru RIA Novosti.

"Moscova este îngrijorată de cooperarea tot mai intensă a Chișinăului cu NATO și UE în sfera politico-militară", a spus el.

"Am atras în repetate rînduri atenția Chișinăului asupra faptului că pomparea unei țări cu armament occidental sau staționarea unor contingente militare NATO pe teritoriul său se face exclusiv în interesul SUA și al sateliților săi euro-atlantici și, după cum arată istoria, acest lucru îi costă foarte scump pe beneficiarii unui astfel de "ajutor", din toate punctele de vedere", a declarat diplomatul.

Galuzin a subliniat că "din păcate, autoritățile moldovenești nu vor să înțeleagă că un astfel de ”ajutor” nu va întări, ci mai degrabă va slăbi securitatea Republicii Moldova", adăugînd că "acest lucru se referă și la sistemele de apărare aeriană pe care le-a solicitat.


Populația moldovenească, interesată în mod tradițional de menținerea unor relații bune cu Rusia, "nu crede în sperietorile autorităților cu privire la ”amenințarea rusă” și nu susține dorința conducerii de a militariza republica", a declarat viceministrul. "Prin urmare, solicităm încă o dată autorităților moldovenești să înceteze jocurile cu securitate și să dea ascultare intereselor și aspirațiilor cetățenilor lor", a conchis el.

În luna martie, președintele parlamentului Moldovei și președintele partidului de guvernămînt Acțiune și Solidaritatea, Igor Grosu, a declarat că mizează pe ajutorul autorităților europene pentru achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Anterior, reprezentanții Ministerului Apărării al Moldovei au declarat că doresc să consolideze capacitățile de apărare ale țării și să achiziționeze armele necesare în acest scop. În special, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a vorbit despre necesitatea creării unui sistem de apărare aeriană.

24
0
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?