Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Rusia a cerut Moldovei chibzuială în problema primirii asistenței militare din partea Occidentului

6 iul. 17:45   Politică
5520 0

Rusia solicită Moldovei să adopte o abordare chibzuită în privința acceptării de asistență militară din partea Occidentului, deoarece aceasta nu contribuie la întărirea securității republicii. O declară directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe al Rusiei, Alexei Zaițev, la un briefing de miercuri, scrie tass.ru.

„Încă o dată, facem apel la partea moldovenească să adopte o abordare restrînsă a asistenței militare din Occident, care, după cum arată experiența istorică, urmărește obiective care sînt foarte departe de sarcinile de menținere a păcii și stabilității”, a spus el.

„Este îndoielnic că o astfel de asistență, care amintește mai mult de valorificarea teritoriilor, este în interesul Moldovei însăși. Este puțin probabil ca pomparea armelor NATO care subminează statutul neutru al republicii să contribuie la întărirea securității acesteia, la crearea unei condiții favorabile pentru progres în negocierile privind reglementarea transnistreană”, a subliniat Zaițev.

Potrivit acestuia, Federația Rusă și-a exprimat în repetate rînduri îngrijorarea față de eforturile Occidentului de a implica Moldova într-o cooperare mai strînsă în sfera militară și militaro-tehnică.

Diplomatul a mai amintit că la 30 iunie, Consiliul UE a decis să aloce 40 de milioane de euro prin Fondul European de Pace pentru acoperirea costurilor asociate cu asigurarea Moldovei cu echipamente militare neletale pentru logistică, mobilitate, control de luptă, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice, precum și pregătirea personalului.


„Este de remarcat faptul că tranșa actuală, împreună cu cele 7 milioane de euro prevăzute de fondul menționat în decembrie 2021, este de fapt egală cu bugetul militar anual al acestei țări”, a spus Zaițev.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав