Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Rusia a avertizat NATO împotriva încercării de a interveni în problema transnistreană

6 sep. 2022,, 16:30   Politică
2978 0

Încercările de a rezolva problema transnistreană prin mijloace militare, în special cu ajutorul NATO, vor avea consecințe negative grave, a declarat pentru RIA Novosti, Vitali Treapițîn, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Rusiei.

„Încercările de a rezolva problema transnistreană prin forța armelor, în special cu ajutorul trupelor NATO, ar avea cele mai grave consecințe negative pentru țară și regiune”, a spus diplomatul.

Săptămîna trecută, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat încă o dată că Chișinăul este pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean. Anterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că Moldova ar trebui să înțeleagă că crearea de amenințări la adresa securității forțelor de menținere a păcii ruse în Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei, după care șeful MAE, Nicu Popescu, l-a convocat pe Anatoli Loșakov, însărcinat cu afaceri al Federației Ruse în țară, pentru explicații.

Anterior, șeful nerecunoscutei Republici Moldova Transnistria, Vadim Krasnoselski, a declarat despre pericolul unui conflict între NATO și Rusia în cazul în care ostilitățile ar fi transferate din Ucraina pe teritoriul RMN.

Chișinăul și Tiraspolul participă la negocierile privind reglementarea transnistreană în format „5+2” ca părți la conflict, Rusia, Ucraina, OSCE – în calitate de mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite – în calitate de observatori. Ultima rundă de negocieri a avut loc la Bratislava pe 9 și 10 octombrie 2019. În februarie, Ucraina a suspendat activitățile observatorilor militari în operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru. Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a declarat la Chișinău, la sfîrșitul lunii martie, că este încă greu de discutat cînd și în ce condiții va avea loc următoarea întîlnire în formatul 5+2.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?