X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Roșca: R.Moldova este tratată ca un vasal al imperiului occidental

22 oct. 2020,, 17:59   Politică
8052 9

A devenit o tradiție proastă în întregul spațiu ex-comunist, ca și în țările lumii a treia, ca ambasadorii SUA și ai UE să povățuiască opinia publică, factorii de decizie cum trebuie să gîndească, ce e bine și ce e rău.

Astfel a comentat jurnalistul și analitul politic Iurie Roșca poziția șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a calificat drept atacuri la adresa societății civile și a presei independente tezele expuse de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea în cartea sa recent lansată: „Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”.

Prin intervenții de acest fel, afirmă Roșca, diplomații occidentali sfidează indepenența țărilor în care sînt acreditați și își depășesc în mod vădit mandatul.

„Ar trebui după o primă declarație de acest fel, (a diplomaților – n.red.)să fie somați să vină la Ministerul de Externe și avertizați că dacă vor mai face declarații publice care vor viza viața internă a țării în care sînt acreditați, vor fi expulzați din țară. Oamenii care au statut de diplomat pot să aibă doar mesaje pozitive – să felicite cu prilejul zilei naționale, opinie despre o valoare culturală, un eveniment cultural, expuneri ce țin de chestiuni umanitare. Nicidecum un discurs critic, întrucît acest discurs este prezent, asta trebuie să fie înțeles doar într-un singur mod: R.Moldova este tratată ca un vasal al imperiului occidental, al occidentului global întruchipat de SUA și UE. Este absolut scandalos și inadmisibl, dar, din nefericire, politicienii nu reacționează critic de regulă la astfel de mesaje, pentru că le e frică de prezența dominantă politică, economico-financiară, culturală, mediatică a Occidentului în țările respective.

Și R.Moldova, Țîrdea are perfectă dreptate, este dominată de această ONGcrație care lucrează mînă în mînă cu exponenții imperialismului occidental, pentru a continua vasalizarea R.Moldova, pentru a aprofunda procesul de colonizare psihologică, intelectuală, politică mediatică, economică a țării”, a menționat Iurie Roșca pentru Noi.md.


Analistul este de părere că toate aceste acțiuni nu sînt altceva decît pași concreți spre crearea unui guvern model, spre crearea unui singur centru de comandă care să dicteze tuturor țărilor ce trebuie să facă: comportamentul în diverse domenii, un exemplu in aceste sens fiind gestionarea crizei Covid 19 în medicină.

„Cazul este foarte simptomatic și sînt sigur că dl Țîrdea are toată capacitatea și pregătirea să reacționeaze, dar îmi pare rău că alți factori de decizie, partide politice evită să ia atitudini critice în acest sens. Am avut prilejul de foarte multe ori să o fac, cu regularitate cînd ambasadorii UE comiteau astfel de imixtiuni în treburile interne ale R.Moldova. Nu este treaba unui ambasador, indiferent de rangul lui, să exprime judecăți de valoare în acest sens”, a conchis Iurie Roșca.

Menționăm că ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a declarat indignat de ”atacurile dure, nefondate și rău-intenționate lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova”, expuse, în opinia lui, în cartea lui Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?