X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Roșca dezvăluie cum Voronin a renunțat la planul Kozak

29 oct. 2018,, 15:21   Politică
9077 4

În anul 2003, Vladimir Voronin și-a dat seama în ultimul moment ce consecințe grave pentru el personal poate avea semnarea planului Kozak, își amintește fostul lider PPCD, jurnalistul Iurie Roșca, notează Noi.md.

Într-un interviu recent pentru flux.md, Roșca a relatat în ce condiții fostul președinte Voronin s-a răzgîndit și a refuzat să semneze memorandumul Kozak, și a vorbit despre momentele tensionate care au precedat acea decizie.

„Voronin era foarte îngrijorat pentru că își dădea seama cît grav este gestul lui și spunea că partea rusă niciodată n-o să-i ierte nici lui, nici copiilor săi, acest gest. Eu am spus de multe ori că dl președinte Voronin a greșit nu atunci cînd nu a semnat, dar atunci cînd a promis că va semna și nu a făcut-o. Cînd ai de-a face cu o supraputere atît de importantă ca Rusia, care este vecinul direct al Republicii Moldova, este principalul jucător în regiune și tu spui da, Putin emite comunicat de presă, două avioane deja sosise la Chișinău cu echipa lui Putin și la un moment dat - un eșec catastrofal pentru Kremlin, generat de niște proteste stradele și de renunțarea la semnătura din partea cui? A lui Voronin! Cel pe care rușii l-au adus la guvernare…”, a povestit Roșca.

Analistul politic susține că nu știe nici pînă astăzi cît de adevărat a fost argumentul oficial invocat de Voronin pentru respingerea memorandumului.

„Voronin a susținut că ar fi fost înlocuită o pagină sau două în documentul respectiv și ar fi apărut o prevedere ce se referea la baza militară. O fi așa sau nu?! Nu știu! În se măsură au influențat protestele sau ce i-ar fi șoptit ambasadorea SUA de pe atunci, nu știu, dar cert este că și noi am avut o contribuție în a-l determina să renunțe la acest document. Chestiunea era extrem de gravă și președintele Voronin înțelegea probabil consecințele”, a adăugat Roșca.


Potrivit lui Iurie Roșca, planul Kozak nu a fost decît un act neconstituțional, fără valoare juridică.

„Este o declarație de intenție, este o aberație documentul respectiv. Urma să fie semnat de șeful statului și de către Smirnov, dar ce faci cu Declarația de Independență, cu Constituția? Ce faci cu acordurile internaționale, cu faptul că avem relații oficiale cu Federația Rusă, care ne-a recunoscut în aceste frontiere și în acest statut juridico-politic de stat unitar?!”, a mai explicat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?