X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Roșca, despre capcana întinsă în chestiunea transnistreană

12 noi. 2018,, 16:50   Politică
4765 1

După respingerea memorandumului Kozak de federalizare a Republicii Moldova, un nou plan de soluționare a conflictului transnistrean i-a fost propus președintelui Vladimir Voronin de către omologul său ucrainean, Victor Iușcenko.

Despre acest lucru a relatat fostul viceprim-ministru al Republicii Moldova, ex-vicepreședinte al Parlamentului și fost lider al PPCD, Iurie Roșca, într-un interviu publicat pe flux.md. Roșca își amintește că planul „servit” președintelui Voronin de Iușcenko era o copie mai mult sau mai puțin exactă a memorandumului Kozak, o inițiativă la fel de periculoasă pentru suveranitatea Republicii Moldova.

„A fost o capcană întinsă de către administrația de atunci a Ucrainei, nu știm dacă a fost o inițiativă pasată de către Moscova via Kiev, Chișinăului sau dacă a fost a Ucrainei, asta nu pot să știu, dar cu siguranță Voronin cumva era îndatorat în fața lui Iușcenko. În campania electorală din 2005, Voronin și PCRM au fost susținuți de trei lideri regionali care erau în top atunci – Băsescu, Iușcenko și de Saakașvili. Voronin deja era văzut de liderii regionali și de puterile occidentale ca un vîrf de lance împotriva expansionismului rusesc. El a fost prins într-un moment cînd nu putea spune nu”, a relatat Roșca.

Potrivit politicianului, planul propus de Iușcenko a fost rezultatul unor presiuni din exterior, occidentale și rusești, la care a fost supus Voronin, în contextul în care jucătorii geopolitici au intervenit întotdeauna în chestiunea transnistreană. În opinia lui Roșca, adoptarea acelui plan ar fi avut efecte dezastruoase pentru Moldova.

„Acest document însemna un gest de sinucidere și crearea unei portițe de separare reală a Transnistriei de R.Moldova, deci nu o zonă autoproclamată, dar separată cu toate actele în regulă. În documentul respectiv nu se spunea nimic despre Summitul OSCE de la Istanbul din 1999, prin care Rusia s-a angajat să retragă trupele și armamentul de pe teritoriul R. Moldova. În general nu se spunea nimici despre prezența militară străină, despre necesitatea dizolvării tuturor structurilor anti-constituționale din acea regiune”, menționează Roșca.


În cele din urmă, Parlamentul a adoptat o hotărîre prin care a respins planul propus de președintele Ucrainei de atunci și în care se spune că documentul respectiv poate leza suveranitatea R. Moldova.

„Respectivul pachet de documente a fost un succes extraordinar, confirmat prin solidaritatea tuturor deputaților din forul legislativ. Deja partenerii noștri externi care uneori ne ajută, iar de mai multe ori caută să ne bage în tot felul de înfundături sau capcane, au înțeles: «cu moldovenii trebuie să negociem, ei sînt coerenți în interpretarea interesului național»”, a adăugat Iurie Roșca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?