Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Rezultatele rundei de negocieri în formatul 5+2

30 mai. 2018,, 16:00   Politică
4657 4

Pe 29 și 30 mai la Roma, sub egida Președinției Italiei în OSCE, s-a desfășurat o nouă reuniune în formatul de negocieri “5+2”, comunică Noi.md.

Participanții la discuții au examinat progreselor înregistrate de Chișinău și Tiraspol în procesul de implementare a angajamentelor stabilite în așa-numitul pachet Berlin plus.

Mediatorii și observatorii au apreciat înalt dinamica punerii în aplicare a înțelegerilor convenite pe asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, apostilării actelor de studii, demarării procesului de evaluare a stării tehnice a podului dintre satele Gura-Bîcului și Bîcioc.

Referitor la chestiunea dosarelor și asigurarea liberei circulații, participanții au subliniat necesitatea găsirii unor soluții în corespundere cu cele agreate în protocoalele Berlin și Viena. Totodată, membrii formatului de negocieri au cerut eliminarea barierele în calea liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul reuniunii negociatorul-șef din partea Chișinăului, vicepremierul Cristina Lesnic a reiterat necesitatea aducerii la bun sfârșit a problemei privind asigurarea funcționalității depline a podului Gura Bâcului-Bâcioc, relansării activității grupurilor de lucru pentru drepturile omului, evitării abordării pe agendă a unor subiecte ce țin relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina (de ex.: desfășurarea controlului în comun pe segmentul central al frontierei moldo-ucrainene), livrării beneficiilor concrete pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului, excluderii situațiilor de imprevizibilitate și confuzie.


În rezultatul discuțiilor purtate în formatul de negocieri ”5+2” a fost semnat un protocol al ședinței, care va servi drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?