Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Republica Moldova și Turcia au semnat cinci acorduri bilaterale

18 oct. 2018,, 07:42   Politică
4169 1

Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate, iar transportatorii de mărfuri nu vor mai avea nevoie de autorizații pentru a tranzita Turcia.

Aceasta după ce miercuri, 17 octombrie, în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, au fost semnate cinci tratate bilaterale între Republica Moldova și Republica Turcia, transmite IPN.

Astfel, cetățenii ambelor țări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceștia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeași perioadă de ședere ca și în cazul pașapoartelor. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele două țări fără autorizații de transport, fapt care va facilita transportarea bunurilor pe teritoriul ambelor state.

Un alt tratat semnat prevede că militarii din ambele țări vor fi instruiți la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciții comune și alte activități sociale și culturale.

Acordul de cooperare în domeniul tineretului și sportului, un alt tratat semnat, promovează cooperarea dintre organizațiile de tineret și cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea schimbului de experiență în domeniul siguranței în sport întru organizarea evenimentelor sportive comune, dar și a promovării femeilor în sport.

De asemenea, a fost semnat și un memorandum de înțelegere privind modul de administrare a liceului moldo-turc „S. Demirel” din orașul Congaz. Memorandumul prevede condițiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanțarea și scutirile de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico-materială a liceului.

Potrivit premierului Pavel Filip, actualmente se atestă o evoluție ascendentă a dialogului bilateral, ceea ce se datorează în mare parte discuțiilor anterioare dintre cele două părți. La rîndul său, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat semnarea celor cinci protocoale și s-a arătat convins că odată cu semnarea acestora relațiile dintre Turcia și Moldova se vor consolida.

Pînă în prezent, între Republica Moldova și Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?