X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Republica Moldova are restanţe în implementarea Acordului de Asociere

14 feb. 2020,, 08:15   Politică
4520 1

Experţii au evaluat implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană iar concluziile nu sînt favorabile. Republica Moldova are întîrzieri la aplicarea reformelor în Dreptul Muncii, pensii, Justiţiei şi anticorupţie.

Expertul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, afirmă că schimbarea guvernului, în noiembrie 2019, a avut un impact negativ în domeniul justiţiei.

„Strategiile din reforma justiţiei din 2015-2016 s-a încheiat, a fost extins în anul 2017, iar de atunci nicio foie de parcurs sau nişte chestiuni prioriare ca atare nu a avut loc. O şansă am avut diferită în anul 2019, în iunie cu formarea noului Guvern. Cu regret constatăm cu schimbarea Guvernului care a avut în 2019 a frînat mai multe angajamente, care şi le-a asumat Guvernul Republicii Moldova în vară şi a avut un impcat negativ în domeniul justiţiei”, a spus Ion Guzun.

Restanţe sînt şi în lupta împotriva corupţiei. Nu se înregistează succese nici măcar pe hîrtie.

„Noi monitorizăm politcile anticorupţie deseori trebuie să spunem că succesele sînt pe hîrtie, iar acum nu avem succese nici pe hîrtie. Sigur că, punem multe speranţe pe acele presiuni care le exercită instituţiile europene aspura statului Republica Moldova ca să-şi cureţe mîinele. Ne punem mare speranţă în faptul că adoptat un act similar celui magniţichi de ţările parteneriatului estic şi în ţările europene pentru că mai uşor să fie atrase la răspundere persoanele care sînt implicate cu acte de corupţie”, a declarat LILIA CARAŞCIUC, director executiv, Transparency International Moldova.

Şeful delegaţiei UE la Chişinău, excelenţa sa Peter Michalko, a menţionat sînt progrese la exporturile pe piaţa europeană cu o proporţie de 70% din total. Pe de altă parte, mai este nevoie de condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor străine. Se impun reforme complexe nu doar în domeniul economic, ci şi în domeniul statului de drept.

„Avem în spate un timp suficient pentru a înţelege unde sînt provocările pentru relaţia noastră Uniunea Europeană- Republica Moldova, fie ele politice, administrative sau sociale. Avem în continuare o agendă ambiţioasă pentru a întări relaţia noastră. Aşteptăm să vedem în continuare acţiuni concrete şi rezultate palpabile, mai ales în domeniile menţionate. Asistenţa acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova rămîne pe o condiţionalitate strictă şi este legată de progrese concrete în ceea ce priveşte reformele, condiţile vor fi aplicate în cadrul asistenţie”, a declarat Excelenţa Sa PETER MICHALKO.

Deşi actualul guvern este unul propus şi susţinut de socialişti, EUGENIU REVENCO, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene dă asigurări că intregarea Republicii Moldova rămîne o prioritate.

„Integrarea europeană rămîne prioritatea a politicii noastre interne şi externe. Recent cunoaşteţi că a fost unul din exerciţiile de coordonare ce ţine de integararea europeană unde a fost stabilit acţiunile prioritare care urmează a fi îndeplinite şi aceste sînt coordonat la nivel de instituţii gurevnamentale”, a precizat Eugeniu Revenco.

Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat în 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?