Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Renato Usatîi din nou își schimbă orientarea

11 noi. 2020,, 07:18   Politică
61667 20

Dacă ne reamintim recenta poveste și apariția în ea a unui personaj politic cu numele de Usatîi, putem urmări modul în care acest politician a cîștigat popularitate pe baza de populism pur, periodic „revopsiundu-se” complet.

Așadar, în anul 2014, Renato Usatîi a făcut o serie de declarații contradictorii. Printre altele, fiind atunci un politician „pro-rus”, el a spus că dacă va ajunge la putere va construi o copie a Marelui Zid Chinezesc la frontiera dintre România și Republica Moldova. El a mai declarat: „Voi închide Ambasada SUA și voi deschide în locul ei un club de karaoke, dacă nu se comportă corect. Același lucru se va întîmpla cu orice ambasadă care se implică în treburile noastre”...

De-a lungul timpului, a fost văzut protestînd alături de Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu și alți politicieni. Întotdeauna a fost acolo unde și-a putut crea o imagine pentru alegerile viitoare.

La 9 iunie 2019, Renato Usatîi, printr-o înțelegere cu Plahotniuc, a planificat să sosească în Moldova pe un cal alb și să se alăture campaniei electorale, exclusiv cu „idei” anti-Dodon. Plahotniuc a planificat alegeri parlamentare anticipate și, special pentru campania electorală a lui Usatîi, pe numele căruia a intentat, pentru orice eventualitate, mai multe dosare penale, a fost pregătit un filmuleț cu o pungă (oarecum nereușit, deoarece Dodon nu a luat punga). Ideea lui Plahotniuc a fost că, după declararea alegerilor parlamentare anticipate, „să-l lanseze” pe Usatîi în alegeri împotriva lui Dodon, să ia o parte din voturile PSRM în alegeri și, împreună cu Șor, să obțină majoritatea în Parlament (era planificat pentru trei partide - PD, Șor și Usatîi - să se obțină 55-60 de locuri și să rămînă la guvernare pentru totdeauna).

Usatîi a păstrat rolul de „spoiler” pentru alungarea alegătorilor de pe flancul stîng și după 1,5 ani. După ce s-a „revopsit” într-un critic al lui Plahotniuc, deja înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 2020, Usatîi a declarat public că o susține pe Maia Sandu, candidată pentru care au fost chemate să voteze toate partidele unioniste și pro-române.


De ce Renato lucrează în mod clar împotriva intereselor sale politice, militînd pentru un candidat care este vădit inacceptabil pentru majoritatea alegătorilor săi? Este clar de ce: a fost chemat la covor de către Ambasadorul țării, în sediul Ambasadei căreia Renato intenționa să deschidă un karaoke club, precum și de Ambasadorul țării, de la care politicianul nostru populist urma să se separe cu un zid chinez, unde i-au fost invocate argumente puternice de ce el ar trebui să facă așa cum îi spun străinii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?