X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Reidman și Bîrcă, audiați la Parlament

19 iul. 2019,, 10:40   Politică
3706 0

Oleg Reidman, președintele fostei comisii parlamentare care a investigat furtul miliardului, dar și Viorel Bîrcă, fostul vicepreședinte al Băncii de Economii, au fost audiați la comisia parlamentară de anchetă a furtului miliardului.

Potrivit președintelui comisiei, Alexandru Slusari, Bîrcă a confirmat faptul că în noiembrie 2014, atunci cînd din cele trei bănci (BEM, UniBank și Banca Socială) au fost scoși aproape două miliarde de dolari, deciziile de acordare a acestor credite au fost luate de trei persoane din cadrul BEM: Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza.

Alexandru Slusari spune că comisia de anchetă privind furtul miliardului are puzzle-ul complet a ceea ce s-a întîmplat în 2013, cînd statul a fost deposedat de pachetul de control în Banca de Economii, notează agora.md.

„E un cinism cras ce s-a întîmpla în acea perioadă în Parlament și Guvern. Am dedus-o după ce a fost audiat domnul Reidman”, a declarat Alexandru Slusari după ședința comisiei de anchetă.

„Vreau ca toți cetățenii să înțeleagă cum a avut loc acest aranjament în cadrul Parlamentului și Guvernului, între diferiți actori politici. Comisia Reidman a luat peste trei luni și s-a ocupat strict cu problemele de administrare în BEM. Situația din domeniul financiar-bancar nu a fost în vizorul comisiei. Am înțeles că n-a fost voință politică și raportul comisiei s-a redus doar la examinarea managementului și creditelor de la BEM. Cu părere de rău nu s-a discutat despre situația din 2011 și 2012, cu atacul raider, cu schimbarea acțiunilor la Platon, apoi la Șor.


Cel mai grav e că în raport, la capitolul recomandări, acele trei soluții care au stat la baza celorlalte evenimente, nici n-au avut titlu de recomandare, au fost trecut doar ca teoretic posibile, de a depăși insuficiența din capitalul BEM. Recomandările care au urmat n-au nimic în comun cu cele trei variante. Juridic, aceste trei variante au fost introduse nu știu de cine și cum, ele nici nu reies din conținutul raportului, care este despre altceva. Fără încărcătură juridică, fără a obliga pe cineva, fără ca ele măcar să fie numite recomandări”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit lui Slusari, în privința emisiei suplimentare de acțiuni de la BEM cei audiați au dat vina pe raportul comisiei Reidman. „Aici a fost ghidul pentru ei, deși sub aspect juridic acest raport nu conține nicio recomandare și hotărîrea Parlamentului nu conține nicio clauză obligatorie pentru Guvern”, a declarat Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?