COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale va fi publicat vineri în Monitorul Oficial

Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale va fi publicat vineri în Monitorul Oficial

Documentul stabilește condițiile și modul de susținere financiară a campaniilor electorale, precum și procedura de prezentare a rapoartelor privind veniturile și cheltuielile acestora.

Regulamentul se aplică în cazul finanțării campaniilor electorale ale concurenții electorali în alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale, precum și participanților la referendum de orice nivel.

Regulamentul prevede că partidele politice care au desemnat candidați în alegeri au dreptul să accepte donații doar direct pe contul „Fond electoral”. Plafonul general pe țară al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Fond electoral” constituie 0,05% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv. Pentru finanțarea campaniilor electorale pot fi utilizate doar resursele financiare provenite din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau de creație, desfășurate de către cetățenii Republicii Moldova, atît pe teritoriul țării, cît și în afară.


Potrivit documentului, concurenților electorali li se interzice să fie finanțați, în particular, de către persoane fizice care nu sînt cetățeni ai Republicii Moldova, persoane anonime, organizațiile necomerciale, sindicale, de binefacere sau religioase, autoritățile publice, întreprinderi și instituții publice finanțate din bugetul de stat sau care au capital de stat, persoane juridice din străinătate, organizații internaționale.

Pentru alegerile parlamentare noi, pînă la expirarea mandatului Parlamentului de legislatura a X-a, inclusiv cele din 20 octombrie curent, se vor aplica prevederile Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale, aprobat de CEC în luna mai 2015.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load