X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rectificările la bugetul de stat pentru anul 2022, votate în prima lectură

26 aug. 2022,, 13:38   Politică
2676 0

Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat în primă lectură de 54 de deputați din fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, a prezentat Proiectul de rectificare a Bugetului în plenul Parlamentului. Acesta mulțumit deputaților că s-au reunit în sesiune extraordinară și a menționat că aceste modificări sînt necesare înaintea unei ședințe a boardului FMI din septembrie la care urmează să fie acordat un nou sprijin financiar Republicii Moldova.

Potrivit ministrului, Modificarea Legii bugetului de stat 2022 a fost necesară pentru atenuarea impactului negativ al crizei energetice și crizei refugiaților asupra populației, instituțiilor publice și agenților economici. De asemenea, parametrii bugetari au fost aduși în concordanță cu estimările revăzute ale principalilor indicatori macroeconomici pentru anul curent.

Printre modificările proiectului sînt:

  • Salariile bugetarilor se majorează cu 5.5%. Bugetarii cu salariu brut sub 15 mii de lei vor primi un ajutor salarial unic de 3000 de lei (în două tranșe a cîte 1500 de lei).
  • Salariile în sectorul medical se majorează cu 10%.
  • Antreprenorii vor beneficia de un fond pentru compensarea creșterii ratei dobînzilor bancare, în valoare 200 milioane lei. Mecanismul de compensare va fi anunțat în curînd.
  • Se suplinește cu 500 milioane lei (majorare de 137%) bugetul pentru compensațiile în factură pentru anul 2022.
  • Se alocă 200 milioane lei din fonduri UNICEF pentru angajarea a aproape 1000 asistenți personali care vor lucra cu copiii cu dizabilități, dar și pentru susținerea familiilor care întrețin copiii orfani.
  • Investițiile capitale se majorează cu 420 milioane lei (15.2%)
  • Se alocă suplimentar pentru construcții capitale de drumuri 682,6 milioane lei și se majorează c u 95 milioane lei fondurile pentru reabilitarea drumurilor locale.

Astfel, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,7 miliarde de lei pînă la 57,9 miliarde de lei (+10%), în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, cheltuielile – de la 72 de miliarde de lei pînă la 75,21 de miliarde de lei (+4,3%).


Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,1 miliarde de lei ori cu 11% pînă la 17,2 miliarde de lei. Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atît din surse interne, cît și din cele externe.

Scopul majorării cheltuielilor este protecția socială a populației și asigurarea măsurilor prevăzute de Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. De asemenea, va fi suplinit fondul de urgență al Guvernului în legătură cu gestionarea crizei energetice și a crizei refugiaților.

Cele mai semnificative majorări sînt înregistrate la grupul ”protecția socială” (+1,758 miliarde de lei), necesare pentru acordarea suportului financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii sau alocații sociale de stat și majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului.

Conform estimărilor, ponderea datoriei de stat la sfîrșitul anului 2022 nu va depăși 36,1% în Produsul Intern Brut, mai puțin decît valoarea preconizată anterior.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?