X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Recean: Reforma fostului ministru al Justiției a fost bună, dar a fost sabotată

18 feb. 2023,, 10:15   Politică
1254 0

Prim-ministrul, Dorin Recean, afirmă că reforma justiției inițiată de fostul ministru, Sergiu Litvinenco, a fost una foarte bună, dar a fost sabotată.

„Noi, toată societatea am mizat că judecătorii și procurorii, majoritatea lor, vor înțelege că timpurile s-au schimbat și nimeni nu le va da ordine, nu le va solicita lucruri politice și respectiv, vor executa această strategie de reformă. Dar, sîntem acolo unde sîntem”, a declarat Recean în cadrul emisiunii „Bună seara”, de la Moldova 1, transmite unimedia.info.

„Am discutat cu o garnitură de miniștri cu care voi lucra eu. Ministrul Sergiu Litvinenco a dezvoltat împreună cu echipa de la Ministerul Justiției, o reformă foarte bună, una care trebuie să aducă la sustenabilitatea integrității în sectorul justiției. Miza acelei reforme, știm cu toții etapele - pre-vetting-ul, ca să facem organele de autoadministrare, după care, vetting-ul fiecarui procuror sau judecător în parte, a fost bunul simț al celor din procuratură și din judecătorii. Nu toți au înțeles acest lucru, ba din contra s-a sabotat foarte mult. Și acum observăm că se încearcă aceste sabotări. Repet, ministrul Justiției a gîndit, a conceput un sistem de reformă foarte bună”, a declarat Recean.

„Prin urmare, acum avem ministerul condus de doamna Veronica Mihailov, care va accelera procesul de curățare și va introduce instrumente de încurajare a oamenilor onești, căci avem suficienți oameni de acest tip în sistem, să iasă în față și să-și asume acest efort de autocurățare. Justiția trebuie să fie independentă, de aceasta avem nevoie de organe de autoguvernare în acest domeniu, care să se autosaneze”, a conchis premierul.

Veronica Mihailov-Moraru, noua ministră a Justiției, a fost prezentată echipei de către Dorin Recean. În cadrul evenimentului, premierul i-a mulțumit fostului ministru, Sergiu Litvinenco, pentru programele inițiate și a menționat, că reforma pe care trebuie să o realizeze este „cea mai dificilă”.


Miniștrii din Guvernul Recean au depus ieri, 16 februarie, jurămîntul de învestire în fața președintei, Maia Sandu, după ce au fost votați de către 62 de deputați PAS în Parlament. Aceștia au fost felicitați de către șefa statului.

Deputații PAS au oferit votul de încredere noului Guvern condus de Dorin Recean. Pentru învestirea noului Guvern au votat 62 deputați, toți din fracțiunea PAS.

Guvernul Gavrilița a picat, la 1,5 ani de mandat. După o ședință secretă la Președinție, prim-ministra, Natalia Gavrilița, a demisionat.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?