Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reacția Rusiei la inițiativa de redenumire a Zilei Victoriei în Moldova

25 mai. 2023,, 21:50   Politică
3418 0

Ambasada Rusiei în Moldova a condamnat inițiativa autorităților moldovenești de a redenumi Ziua Victoriei și de a muta sărbătoarea pe 8 mai.

"Pe această cale se îndreaptă stăruitor țările "Occidentului colectiv", rescriind cu sîrguință istoria și rezultatele celui mai sîngeros război din istoria omenirii care a luat peste 50 de milioane de vieți", se spune într-un comunicat al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

În el se reamintește faptul că în rîndurile Armatei Roșii au luptat eroic aproximativ 400 de mii de moldoveni. Mulți dintre ei și-au dat viața pentru eliberarea țării lor natale, zeci de mii au primit distincții militare, iar 22 au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice. Eroismul lor este imortalizat de aproape o mie de monumente și morminte militare în toată Moldova. "Indiferent de situația politică, amintirea Marii Victorii va uni întotdeauna popoarele Rusiei și Moldovei, va rămîne pentru totdeauna în cronica eroică a țărilor noastre", se spune în comunicat.

Potrivit proiectului de lege examinat în Parlament, se planifică redenumirea sărbătorii Ziua Victoriei în Moldova în Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. Ziua liberă din 9 mai va fi mutată pe 8 mai. În nota explicativă a documentului se afirmă că "schimbarea este condiționată de necesitatea trecerii la interpretarea și perceperea neideologizată a unor date istorice legate de cel de-al Doilea Război Mondial în societatea moldovenească"

19
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?