Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reacția MAEIE la declarația Ambasadei Federației Ruse

22 ian. 2021,, 21:29   Politică
14061 12

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) face apel către misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova să manifeste respect față de legile și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului.

Reacția vine după ce Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a criticat decizia de joi a Curţii Constituţionale (CC), prin care a fost declarată neconstituțională legea ce oferea statut special limbii ruse, transmite zdg.md.

MAEIE a cerut misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova să manifeste respect față de legile în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961).

„În contextul recentelor declarații pe marginea Hotărîrii nr. 4 a Curții Constituționale pentru controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova și membrilor personalului diplomatic al acestora, în spiritul Convenției cu privire la relațiile diplomatice de la Viena (1961), să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”, se arată în declarația purtătorului de cuvînt al MAEIE, Daniel Vodă.

Ambasada Federației Ruse la Chișinău a calificat decizia CC drept „jignire” la adresa statului și poporului rus, spune că verdictul este unul „alarmant” şi aminteşte de consecinţele „şovinismul anti-rus” de la finele secolului trecut.


Misiunea diplomatică spune că „privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?