Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reacția MAEIE după ce Putin a abrogat decretul privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012

22 feb. 2023,, 07:10   Politică
4432 3

„Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică.

Vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene după ce Putin a anulat decretul privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012.

„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012.

Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului.

De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, se arată în comunicatul emis de MAEIE.


De menționat că șeful statului rus Vladimir Putin a semnat astăzi un decret prin care recunoaște ca nevalid unul dintre "decretele sale din mai" din 2012 "Privind măsurile de implementare a politicii externe a Federației Ruse", în timp ce unul dintre punctele sale se referea la regiunea transnistreană și la perspectivele unei reglementări transnistrene în cadrul unei Moldove unite.

În special, Vladimir Putin și-a anulat decretul din 2012 privind politica externă a Rusiei, care presupunea că Rusia se va apropia de UE și Statele Unite și va respecta suveranitatea Republicii Moldova și integritatea teritorială a tuturor țărilor.

În special, acesta a afirmat, printre altele, că Rusia va continua să participe activ la căutarea unor modalități de soluționare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului neutru al Republicii Moldova la stabilirea statutului special al Transnistriei.

Vladimir Putin a semnat un nou decret "pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale", se arată în document.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a menționat că în curând Kremlinul va publica un nou concept de politică externă a Rusiei.

22
0
3
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?