X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Reacţia Dumei de Stat a FR la decizia CC a Moldovei de suspendare temporară din funcţie a lui Dodon

10 dec. 2018,, 17:41   Politică
3661 11

Vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat a FR, Aleksei Cepa, într-un interviu pentru ediţia „Izvestia”, a calificat drept antidemocratică decizia Curții Constituționale a Moldovei de suspendare temporară din funcţia deţinută a președintelui Igor Dodon pentru a aproba legile pe care el nu le-a semnat.

Potrivit informaţiei difuzate anterior, la 10 decembrie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelunge, a menționat că suspendarea lui Dodon din funcţie se datorează refuzului acestuia de a susține proiectele de lege aprobate de Parlament. Decizia CC este definitivă și irevocabilă. Este vorba despre cinci legi, pe care președintele însuși, într-un interviu cu TASS, le-a numit anti-sociale și a promis că nu va face concesii în niciunul dintre ele.

În același timp, el a subliniat că Partidul Socialiştilor din Moldova, care îl susține pe actualul președinte, are un rating destul de înalt în ajunul viitoarelor alegeri. Printre proiectele de lege, care au provocat conflictul, figurează cel ce ţine de transmiterea teritoriului fostului stadion republican în scopul construcţiei pe el a ambasadei SUA, de celebrarea zilei de 9 mai drept Ziua Europei, de noul Cod al Audiovizualului, totodată este vorba şi despre două legi privind trupele de carabinieri, conform cărora acestea vor fi subordonate atît preşedintelui ţării, cît şi Guvernului. Nu este primul an cînd Dodon se opune Parlamentului condus de Andrian Candu.

Conflictul dintre cei doi s-a iscat din cauza viziunilor diferite asupra politicii externe a Moldovei. Dodon insistă asupra îmbunătățirii relațiilor cu Rusia, iar Guvernul şi Parlamentul, dimpotrivă, optează pentru apropierea de Occident. Ultima dată, Dodon a fost suspendat din funcţie la 24 septembrie, curent, deoarece șeful statului a refuzat să numească doi miniștri ale căror candidaturi au fost propuse de prim-ministrul ţării, Pavel Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?