Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Reacția BNM la acuzațiile aduse de Platon guvernatorului Octavian Armașu

26 noi. 2020,, 12:48   Politică
6427 2

„Banca Națională este o autoritate independentă, care își desfășoară activitatea în strictă conformitate cu legea și nu admite niciun fel de presiuni în activitatea sa. Orice acuzație lansată în spațiul mediatic de către persoane fără competențe implică riscul manipulării opiniei publice, interpretarea eronată a faptelor și denaturarea informației de interes public”.

Reacția a fost oferită de BNM pentru UNIMEDIA, după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a venit cu mai multe acuzații în adresa Băncii Naționale și în special în adresa guvernatorului Octavian Armașu, precum că acesta s-ar afla la cheremul lui Vlad Plahotniuc, iar din acest motiv, ar periclita eforturile procurorilor de a elucida toate circumstanțele în care s-a produs furtul miliardului, dar și că ar refuza propunerile de recuperare a banilor de către stat.

„BNM nu admite tentative de imixtiune în exercitarea atribuțiilor sale și implicarea unor terți”, menționează Banca Națională, cu privire la declarația lui Veaceslav Platon, precum că i-a trimis, acum o lună, guvernatorului BNM o scrisoare cu privire la modalitatea în care ar putea fi returnat statului miliardul furat, însă nu a primit niciun răspuns.

„BNM a remis lichidatorului Băncii de Economii S.A. spre examinare propunerea cetățeanului Veaceslav Platon de a fi inițiate acțiuni în judecată pentru recuperarea, de la unele bănci din Federația Rusă, a prejudiciului cauzat Băncii de Economii S.A. urmare tranzacțiilor frauduloase din 2014. Potrivit lichidatorului, există deja mai multe cauze penale la acest subiect, deschise în baza materialelor transmise de către bancă și instrumentate de către Procuratura Anticorupție. Totodată, pe o cauză penală, la începutul lunii noiembrie 2020, Banca de Economii S.A. a fost recunoscută ca parte vătămata și ca parte civilă, prejudiciul material cauzat băncii fiind în mărime de 100,0 mil. dolari SUA. La fel, în 2015 administratorul special al Băncii de Economii S.A a anunțat Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție despre tranzacțiile dubioase aferente unor bănci din Federația Rusă, iar ulterior BNM a aplicat sancțiune sub formă de amendă președintelui și contabilului-șef al Băncii de Economii S.A.”, se menționează în răspunsul oferit de BNM.

Totodată, Banca Națională precizează că „manifestă deschidere și în mod permanent a oferit informații organelor abilitate ale statului pentru investigarea fraudei bancare”.


Amintim că acum două zile, omul de afaceri Veaceslav Platon a declarat că în furtul miliardului ar fi implicate și două bănci importante din Federația Rusă, care ar fi avut de câștigat sume mari în urma schemelor infracționale, iar Republica Moldova își poate recupera pierderile dacă va iniția un proces de judecată împotriva celor două instituții bancare. El mai spus că ar fi propus această modalitate de recuperare a banilor guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, care, însă, ar fi refuzat să se întâlnească cu el, iar motivul ar fi simplu – acțiunile sale ar fi dictate de Vlad Plahotniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?