Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Răspunsuri scrise ale SUA și o nouă întîlnire între Lavrov și Blinken. Rezultatele negocierilor de la Geneva

22 ian. 2022,, 08:15   Politică
3230 9

Săptămîna viitoare SUA vor oferi Rusiei răspunsuri scrise la propunerile acesteia de garanții de securitate. Acest lucru a fost declarat de ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și secretarul de stat american, Anthony Blinken, în urma discuțiilor pe care le-au purtat vineri la Geneva, relatează Noi.md.

După aceea, Lavrov și Blinken intenționează să se întîlnească din nou. Deocamdată părțile rămîn pe aceleași poziții: Washingtonul solicită o „deescaladare” a situației din jurul Ucrainei, subliniind intenția de a menține politica „ușilor deschise” în NATO, în timp ce Moscova se plînge că relațiile ruso-americane se rezumă la „cum se simte” Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
TASS a selectat declarațiile făcute de Lavrov și Blinken în urma întîlnirii.

Răspunsuri scrise

SUA au fost de acord să ofere Rusiei răspunsuri scrise la propunerile sale de garanții de securitate, după care secretarul de stat al SUA și ministrul rus de Externe preconizează să mai organizeze o întîlnire.

Documentul care va fi predat Moscovei săptămîna viitoare ar putea fi publicat. „Cred că ar fi corect să facem public acest răspuns, îi voi cere lui Anthony Blinken să nu se opună”, a spus Lavrov.


Posibile contacte ale liderilor

În viitor, nu este exclus contactul între liderii celor două țări, cu toate acestea, după cum a precizat ministrul rus de externe, ei nu ar trebui să-l anticipeze: „Președintele [al FR Vladimir] Putin este întotdeauna pregătit să discute cu Președintele [US Joe] Biden. Este clar că aceste contacte trebuie pregătite serios”.

Potrivit lui Blinken, Washingtonul este pregătit pentru contacte la cel mai înalt nivel „dacă acest lucru va fi util”, dar deocamdată se preconizează doar discuții între șefii ministerelor afacerilor externe.
Rolul Ucrainei

„Colegii noștri americani au încercat încă o dată să pună Ucraina în capul mesei întregului proces [de negocieri]”, a spus Lavrov la o conferință de presă. Potrivit acestuia, Moscova este de acord că problema ucraineană „necesită o atenție deosebită”, dar „întreaga problemă a arhitecturii europene de securitate” nu trebuie redusă la ea.

Ministrul consideră că Rusia și SUA ar trebui să adopte o abordare matură a problemelor globale precum schimbările climatice: „Iar noi, în schimb, facem că totul în relațiile ruso-americane se rezumă la felul în care se simte Zelenski și regimul său. Nu este corect”.

Există vreo „amenințare” pentru Kiev?

Lavrov a repetat în cadrul întîlnirii că Moscova nu va „invada” Ucraina: „Rusia nu a amenințat niciodată, nicăieri, poporul ucrainean”.
Omologul său american a confirmat și poziția țării sale privind retragerea armatei ruse de la granițele ucrainene. Potrivit acestuia, Occidentul este gata să dea un „răspuns rapid, dur și unit” nu numai dacă „forțele militare ruse trec granița cu Ucraina”, ci și dacă va fi adoptat „un set de măsuri agresive care nu au legătură cu acțiunile militare”.

Extinderea NATO

Lavrov și Blinken nu au ajuns la un consens cu privire la refuzul NATO de a se extinde spre est, ceea ce este cerut de Moscova. Ministrul rus a solicitat acest lucru în mod repetat, însă secretarul de stat al SUA a răspuns că Alianța nu va abandona principiul „ușii deschise”. „Acesta vizează problemele legate de limitarea dreptului suveran al poporului ucrainean de a-și determina propriul viitor. Acest lucru nu se negociază”, a subliniat Blinken.

În același timp, Moscova consideră că acțiunile NATO față de Ucraina „demonstrează cu siguranță că Alianța percepe această țară ca o zonă de influență a ei”. Șeful Ministerului de Externe rus a comparat acest lucru cu politica dusă de puterile coloniale.

Aprecierea întîlnirii

Lavrov speră că întîlnirea cu omologul său american va ajuta Washingtonul să pregătească răspunsuri scrise la propunerile Moscovei, calificînd-o drept „intermediară”.

Secretarul de stat al SUA a făcut o evaluare mai detaliată: „discuția <...> a fost sinceră și substanțială”, iar negocierile - „utile”. „Astăzi nu ne așteptam la niciun progres semnificativ. Dar sînt sigur că acum sîntem pe o cale clară în înțelegerea preocupărilor reciproce”, a adăugat el.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?