X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Răspunsul cu dus-întors al lui Recean despre vînzarea terenurilor străinilor

16 feb. 2023,, 15:20   Politică
2285 0

Premierul desemnat, Dorin Recean, întrebat despre vînzarea terenurilor agricole, în timp ce își prezenta Programul de guvernare, a spus că: „în funcție de ce vrem să facem – politică sau agricultură”, transmite bani.md.

„Ce vrem să facem din asta – politică sau productivitate economică? Noi trebuie să oferim cetățenilor posibilitatea să valorifice terenurile. Asta va face Guvernul. Vom crea oportunități pentru cetățeni, ca să producă agricultură cu valoare adăugată înaltă”, a punctat Recean de la tribuna Parlamentului.

În prezent, legislația interzice deținerea în proprietate a terenurilor de către străini.

Suprafața totală a Republicii Moldova constituie 3,3 milioane de hectare, inclusiv 2,5 milioane de hectare (73,9%) terenuri agricole, arată datele Agenției Relații Funciare și Cadastru.

Potrivit documentului, statul și autoritățile publice locale continuă să fie cel mai mare proprietar de pămînt în Republica Moldova. Astfel, la 1 ianuarie 2017 suprafața terenurilor din proprietatea publică a statului constituia 782 900 de hectare (23,1%). Alte 706 300 de hectare (circa 20,9% din total) reprezintă suprafața terenurilor din proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale.


În momentul de față, nu există statistici clare referitoare la structura proprietății terenurilor agricole și mai ales cîte suprafețe sînt deținute direct sau indirect de companii și persoane fizice străine. În prezent, în legislație există mai mult breșe, care permit străinilor să dețină terenuri. Datele neoficiale arată că aproximativ 15% din totalul terenurilor agricole ale Republicii Moldova sînt deținute de străini.

0
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?