Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

R.Moldova va denunța două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente

7 iun. 2023,, 07:08   Politică
3366 0

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, avizele consultative privind denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente.

Astfel, va fi denunțat Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntîmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, întocmit la Minsk, la 22 ianuarie 1993. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, denunțarea Acordului este ca urmare a unei interacțiunii minime pe acest segment de cooperare, a lipsei de aplicabilitate, precum și a necorespunderii cu realitățile.

Acordul și Protocolul adițional sînt două acte inerente, astfel denunțarea acestora va fi simultană.

Totodată, va fi denunțat Acordul între Statele membre ale CSI referitor la Forțele Armate Strategice din 30 decembrie 1991. Denunțarea acestui acord este oportună, în contextul în care Republica Moldova nu dispune de armament nuclear, iar colaborarea în cadrul CSI exclude interacțiunea în domeniile politico-militare, accent fiind pus pe colaborarea economică.

Amintim că anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

3
0
0
1
40

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?