Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

R.Moldova va avea, în premieră, un vicepremier pentru Digitalizare. Care este menirea acestuia

4 aug. 2021,, 09:47   Politică
3131 3

Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova va avea un vicepremier pe Digitalizare, a anunțat candidata desemnată la funcția de Prim-ministru, Natalia Gavrilița.

Motivele care au dus la crearea acestei funcții țin de facilitarea accesului oamenilor la serviciile publice și de eficiența scăzută a Agenției de Guvernare Electronică, spune candidata desemnată la funcția de premier.

„Noi trăim într-o lume în care tehnologiile moderne se dezvoltă foarte rapid și ele ne pot ajuta să facilităm accesul oamenilor la servicii publice. Știm că ne confruntăm cu rînduri la centrele multifuncționale, uneori instituțiile statului dețin informații, dar ne roagă tot pe noi să aducem copii pe hîrtie, știm că există multe cerințe care pot fi eliminate”, a declarat Prim-ministra desemnată la postul public de televiziune.

Aceasta susține că este deja timpul ca instituțiile statului să treacă la o utilizare pe scară mai largă a tehnologiilor informaționale, iar pentru acest lucru este nevoie interconectarea sistemelor acestor instituții. În plus, o altă cerință în viitoarea activitate de digitalizare ține și de scăderea prețurilor, pentru a fi mai accesibile cetățenilor.

Cu toate că în Guvernul Republicii Moldova există Agenția de Guvernare Electronică, a cărei sarcini este anume asigurarea implementării procesului de digitalizare, Gavrilița susține că această instituție nu și-a realizat pe deplin obiectivele pe care și le-a asumat.


„Agenția de Guvernare Electronică chiar dacă avea anumite succese se confrunta cu o anumită rezistență din partea unor ministere. În subiecte ce țin de tehnologizarea proceselor statului uneori nu era suficientă autoritate. Acum un viceprim-ministru are posibilitatea să vorbească cu fiecare ministru și să promoveze această agendă la toate ministerele”, a declarat Gavrilița în cadrul emisiunii Moldova în Direct, de la postul public de televiziune.

Natalia Gavrilița a prezentat echipa candidaților pentru funcții de miniștri în viitorul Guvern. În aceeași zi a fost publicat și Programul de guvernare care va fi prezentat în ședința plenară a Parlamentului din 6 august. Acesta a fost intitulat „Moldova vremurilor bune” și prevede un șir de măsuri prin intermediul căror noua garnitură a Guvernului își propune să redreseze situația în mai multe domenii de activitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?