Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

R.Moldova suportă pierderi zilnice de milioane de lei din cauza avariei de la Termoelectrica

29 noi. 2022,, 07:27   Politică
3288 0

Republica Moldova suportă pierderi zilnice de milioane de lei din cauza avariei de la Termoelectrica, întrucît deficitul de energie electrică impune achiziții de pe piața externă la un preț de 5 ori mai mare.

O spune președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, după ce formațiunea a depus un denunț la Procuratura Generală privind investigarea modului în care compania Horus a obținut dreptul de a repara blocul energetic 3 al întreprinderii Termoelectrica, notează IPN.

Potrivit președintelui Platformei DA, Dinu Plîngău, avaria de la Termoelectrica prejudiciază considerabil bugetul întreprinderii. Potrivit politicianului, în procesul de preparare a agentului termic blocul energetic avariat ar fi produs pînă la 80MW/h. Din cauza defecțiunii, aceste volume sînt procurate din Romînia la un preț mediu de 200 euro/MWh. Astfel, Termoelectrica suportă zilnic pierderi financiare de aproximativ 7,5 milioane lei.


„Pierderile care se produc astăzi, cetățenii le vor resimți în viitor. Deficitul de energie îl procurăm acum de pe piața externă la un preț de 5 ori mai mare. Prim-ministrul n-a știut despre această avarie. Toată conducerea Republicii Moldova a fost informată mult mai tîrziu. A fost o tăinuire premeditată. Noi putem acuza conducerea Termoelectrica și principalii factori de decizie ai Ministerului Infrastructurii de depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de putere. Deja putem da aceste calificative. Din momentul producerii avariei, trebuia să fie pornită o anchetă de serviciu guvernamentală, să fie suspendată conducerea Termoelectrica. Nu poți face o anchetă cu conducerea acestei întreprinderi în funcție. Trebuia să fie inițiată o anchetă penală, pentru că vorbim de sabotaj și prejudicierea bugetului de stat”, a spus Dinu Plîngău în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Platforma DA a depus un denunț la Procuratura Generală privind investigarea modului în care compania Horus a obținut dreptul de reabilitare a blocului energetic Nr.3. Potrivit președintelui formațiunii, există o bănuială rezonabilă că reprezentanții Horus au fost favorizați nu doar de către conducerea Termoelectrica, ci și de către demnitari din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Cînd s-au produs licitațiile, cîștiga o anumită companie, fiind vorba de Horus în parteneriat cu o companie din Rusia, aflată sub duble sancțiuni internaționale din cauza susținerii războiului. Noi am publicat și o convorbire audio cu un angajat al companiei Horus care spune cum sînt aranjate licitațiile în Republica Moldova și că au loc toate înțelegerile cu factori de decizie de la Chișinău pentru ca anume Horus să cîștige licitația. Atenție, este vorba de zeci de milioane de euro pe care statul îi achită. Vedem că la două săptămîni de la efectuarea reparației pentru care s-au cheltuit sume enorme de bani să aibă loc această avarie fie intenționată, fie e vorba de sabotaj”, a mai spus președintele Platformei DA.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că în cazul avariei de la Termoelectrica a fost inițiată o anchetă internă, creată din experți ai întreprinderii și o anchetă externă, din care fac parte și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate.

1
0
2
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?