X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

R.Moldova și Japonia au semnat un acord privind consolidarea sistemului medical

18 aug. 2022,, 07:24   Politică
7046 0

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a semnat cu ambasadorul Katayama Yoshihiro, acordul între guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Programului de consolidare a sistemului medical național.

„Japonia este un partener de încredere al țării noastre care susține procesele de modernizare și transformare a Moldovei în baza comunității de valori împărtășite: democrație, statul de drept și economie de piață.” - a menționat șeful diplomației Republicii Moldova după ceremonia de semnare.

Acest document are drept scop extinderea cooperării excelente cu Japonia și va fi utilizat pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului național de sănătate, implicit fortificarea capacităților sectorului spitalicesc, prin achiziția de dispozitive medicale (imagistica medicală și dializă) în valoare totală de 1 miliard de yeni japonezi (7,2 milioane de euro) prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), în beneficiul a cinci instituții medico-sanitare publice din țara noastră, care acordă asistență medicală unui număr mare de persoane: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Cinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”.

Inițiativa de a încheia acest acord, prin schimb de note, aparține ambelor guverne, ținînd cont de parteneriatul solid în domeniul sănătății existent între țările noastre, importanța continuării investițiilor penru modernizarea sectorului spitalicesc, precum și necesitatea fortificării capacităților de răspuns la situații de urgență.

„În ultimii 30 de ani, țara noastră a simțit și a beneficiat de sprijinul Japoniei în diverse domenii de activitate: educație, agricultură, sănătate. Este un lucru care contează enorm pentru țara noastră, pentru procesul de reforme și vom continua consolidarea acestui parteneriat privilegiat și în viitor.” - a spus ministrul Nicu Popescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?