Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Pușcaș: Decizia CC este corectă, dar nu a răspuns la o întrebare

17 mai. 2019,, 08:20   Politică
3346 2

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș este de părere că decizia CC privind imposibilitatea șefului statului de a înainta un candidat la funcția de prim-ministru este una foarte corectă, ea reiese din Constituție.

Totodată, juristul spune că aceasta nu răspunde la o întrebare foarte simplă și în hotărîre ar mai fi trebuit introduse unele detalii. Opinia a fost exprimată la postul TV8, transmite IPN.

„Eu consider că este foarte corectă hotărîrea, ea se întemeiază pe normele constituționale. Poate nici nu trebuia ca șeful statului să se adreseze la Curte pentru că și așa este absolut clar din Constituție”, a menționat juristul.

Victor Pușcaș spune că dacă s-ar fi aflat în componența actuală a CC, ar fi votat pentru o atare hotărîre, dar ar fi adăugat și cîteva detalii în hotărîre reieșind din realitățile Republicii Moldova. Potrivit lui, pînă a fi formate toate organele de lucru ale Parlamentului, nu poate fi făcut niciun pas. „Asta cere Constituția”, a adăugat Victor Pușcaș. În opinia lui, CC nu a dat răspuns la o întrebare foarte simplă – dacă este sau nu constituit Parlamentul. „Mulți astăzi nu înțeleg cine astăzi trebuie să convoace Parlamentul, cine să îi aducă pe deputați, care este ordinea de zi”, a menționat fostul președinte al CC.

Comentatorul politic Roman Mihăeș este de părere că această decizie a Înaltei Curți este una benefică pentru ca să fie clar acum ce trebuie să urmeze – ori trebuie să fie aleasă conducerea Parlamentului și atunci șeful statului va putea să vină cu un candidat la funcția de premier, ori vor avea loc alegeri anticipate.

Miercuri, 15 mai, Curtea Constituțională a decis că președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?