Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

PSRM reacționează, după ce președintele raionului Cahul a fost demis

16 mai. 2022,, 18:17   Politică
1950 0

Partidul Socialiștilor a venit cu o reacție, după ce președintele raionului Cahul, Marcel Cenușa a fost demis astăzi, iar în locul lui a fost numit un consilier raional PAS. „Guvernarea și-a dat jos masca și a arătat la întreaga țară cum își promovează interesele politice prin abuz, ilegalități și inventarea dosarelor penale cu puternic iz politic”, menționează PSRM într-un comunicat.

„Guvernarea și-a dat jos masca și a arătat la întreaga țară cum își promovează interesele politice prin abuz, ilegalități și inventarea dosarelor penale cu puternic iz politic. Am avertizat de la bun început că, tot circul cu mascați și inventarea dosarului penal pe numele președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă, are un singur scop, ca PAS să preia, prin abuz, conducerea raionului.

Actualul regim de la guvernare, în frunte cu Maia Sandu, deja nici nu mai ascunde că a preluat întregul arsenal de acțiuni ilegale ale fostului regim oligarchic, al lui Plahotniuc. Aceiași oameni, care stau în spatele acțiunilor abuzive, zeci de procurori asmuțați politic, mascați cu automate, justiție controlată, propagandă în mass media, presiune și încercare de a speria întreaga societate.

Astăzi, regimul Sandu a comis o nouă fărădelege, prin votul ilegal al consilierilor PAS în Consiliul raional Cahul. În baza unui dosar penal vădit inventat, aleșii din PAS au preluat, prin atac de tip rider, conducerea raionului. Avem informații că s-au făcut multe presiuni, s-a recurs la șantaj în raport cu mai mulți consilieri neafiliați, pentru a susține aceeastă schimbare abuzivă. De asemenea, colegii noștri din Cahul ne-au informat că, prin schimbarea conducerii raionului, PAS mai dorește să acopere mai multe încălcări, comise de aleșii acestui partid.

Noi condamnăm aceste abuzuri, precum și implicarea puterii centrale în treburile administrației publice locale. Ne vom opune dorinței regimului Sandu de a stabili o verticală a puterii în stat, care distruge autonomia locală, dar și face viața cetățenilor tot mai proastă. PSRM va utiliza toate instrumentele democratice pentru restabilirea în funcție a colegului nostru, Marcel Cenușă. Adevărul, dreptatea și legea trebuie să stea în capul mesei”, se arată într-un comunicat emis de socialiști, relatează Noi.md cu referire la unimedia.info.


Președintele raionului Cahul, Marcel Cenușa, învinuit în dosarul licitațiilor trucate a fost demis. O astfel de decizie a fost luată astăzi, 16 mai de Consiliul raional Cahul. Totodată, a fost demisă și vicepreședinta raionului, Valentina Șevcenco.

Ofițerii Direcției generale Sud a CNA și procurorii anticorupție l-au recunoscut, în calitate de bănuit pe vicepreședintele raionului Cahul în dosarul licitațiilor trucate, în urma cărora bugetul local ar fi fost prejudiciat cu 1 milion de lei. Acesta este cercetat penal pentru abuz în serviciu, comis în interesul unei întreprinderi, care ar fi cîștigat una din licitații prin eludarea legislației. În prezent, bănuitul este urmărit penal în stare de libertate.

Nouă persoane din Cahul au fost reținute de către procurorii din oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție și ofițerii CNA în cadrul mai multor cauze de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Printre cei reținuți s-au numărat președintele raionului Cahul, primarul comunei Moscovei, șeful și un angajat al direcției Construcții din cadrul Consiliului raional, un specialist al direcției Achiziții publice, dar și 4 reprezentanți ai unor agenți economici. Aceștia sînt învinuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.

La Cahul, în fața clădirii Procuraturii raionale, a avut loc un protest în apărarea președintelui raionului Cahul, Marcel Cenușă, care a fost reținut înainte de Centrul Național Anticorupție. La miting au participat deputați din fracțiunea blocului Comuniștilor și Socialiștilor, consilieri raionali, conducerea organizației teritoriale Cahul a PSRM. Participanții la miting au scandat: „Vrem o justiție corectă!”, „Nu represaliilor politice!”, „Nu fărădelegilor!”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?