Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

PSRM condamnă decizia APCE privind recunoașterea Transnistriei drept zonă de ocupație rusă

16 mar. 2022,, 10:30   Politică
4664 0

Membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova condamnă decizia APCE privind recunoașterea Transnistriei drept zona de ocupație rusă. Despre asta a anunțat deputatul Vlad Batrîncea în cadrul unui briefing de presă.

„Această oprinie poartă caracter că și recomandare, a trezit multe interpretări și a pornit mai multe discuții în mediul de experți. Această declarație conține informație foarte importantă pentru țară noastră. Ieri a fost introdus amendamentul sub numărul 6, autorii căruia sînt delgatia din partea României, 10 persoane și plus cîte o persoană din Islanda și Turcia. Acest amendament vizează regiunea Transnistreană, parte componentă a RM. Ne pare rău că asemenea situație este examinată în afară Republicii Moldova, ne pare rău că la votarea acestui amendament privind regiunea Transnistreană nu a fost consultat cu RM, nu a fost solicitată nici opinia delegației RM la APCE, sîntem 5 persoane, 3 din partea PAS și 2 din partea Socialiștilor. Ne pare rău că nu a fost consultat nici MAEIE al RM, nici Guvernul. În această situație, noi considerăm că acest amendament trezește mai multe manipulări și crează anumite probleme pentru Republica Moldova. Republica Moldova este stat neutru și ambele țări participante la conflict sînt țări prietene. Acest amendament este o încercare de a trage Moldova în acest conflict. Acest lucru este absolut inadmisibil.

Noi trebuie să fim convocați la Strasbourg de cîte ori este necesar că să discutăm la masă de negocieri problemele care există. Deciziile pripite crează probleme pe plan internațional și bilateral. Cu părere de rău constatăm că ceea ce s-a produs la APCE cu grabă sînt decizii emotive, politice și nu ajută la soluționarea problemelor care există. Reiterăm, noi condamnăm apariția acelui amendament propus de colegii noștri din România, care vizează Moldova și Transnistria. Noi sîntem stat neutru și noi trebuie să reglementăm problema Transnistreană, fără jocuri geo-politice. Ne pare rău că Republica Moldova a fost tratată ieri fără respect”, a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea, transmite Noi.md cu referire la protv.md.

Potrivit presei ucrainene, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a examinat ieri, 15 martie, o rezoluție, care conține un amendament privind recunoașterea Transnistriei drept zona de ocupație rusă.

10
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?