TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

PSRM a sesizat CC: Nu există premise pentru a dizolva Parlamentul

Liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională, în care magistrații sînt informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.

“La etapa actuală există o majoritate parlamentară în sensul aprecierilor Curții Constituționale și a Comisiei de la Veneția care prevăd expres imposibilitatea dizolvării Legislativului pentru acțiuni care nu-i sînt imputabile”, se menționează în adresarea semnată de liderul deputaților socialiști.

În sesizare se atestă caracterul viciat al acțiunilor Șefului statului, care a mimat intenția de a învesti un Guvern, precum și apelul propriu zis al candidatului la funcția de prim-ministru, Natalia Gavrilița, de a nu fi susținut.

În sesizare se face trimitere și la prevederile Avizului Comisiei de la Veneția din iunie 2019, în care se subliniază că “dacă, spre exemplu, partidele reprezentînd o majoritate parlamentară au ajuns la înțelegerea privind formarea Guvernului, o asemenea obligație (a șefului statului, privind dizolvarea Parlamentului n.n.) nu poate exista”.

“Dizolvarea Parlamentului într-un asemenea caz și adîncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare ale obligațiilor constituționale a Președintelui ca putere neutră”, precizează socialiștii, cu trimitere la Comisia de la Veneția.


În sesizare se mai accentuează că nu există premise pentru a fi constatate circumstanțele de dizolvare a Legislativului.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load