Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

PSRM a hotărît: "Sîntem gata de coaliție cu blocul ACUM"

12 apr. 2019,, 16:32   Politică
4072 12

Partidul Socialiștilor este dispus să creeze o majoritate parlamentară și un guvern funcțional cu blocul ACUM, a anunțat astăzi liderul neformal al formațiunii, Igor Dodon, notează Noi.md.

Decizia a fost luată la ședința Consiliului republican al PSRM. Totodată, șeful statului a precizat că despre o eventuală coaliție cu PDM nu s-a discutat.

„Poziția Consiliului republican este următoarea: Sîntem disponibili să creăm majoritatea parlamentară, cu guvern funcțional, nu minoritar, cu blocul ACUM. Dacă nu, atunci mergem la anticipate. Nu a fost examinată astăzi varianta de coaliție cu PDM”, a declarat el.

Șeful statului a mai menționat că negocierile cu blocul ACUM se pot desfășura ținînd cont de pachetul de șase legi propus de formațiune. Proiectele se referă la pensii, capitalul matern, anularea legii miliardului, domeniul audiovizualului, pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, precum și consolidarea statutului limbii ruse în calitate de limbă de comunicare interetnică.

Printre condițiile înaintate blocului ACUM este numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de spicher, dar și partajarea responsabilității pentru patru domenii de activitate în viitorul Guvern: Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și domeniul reintegrării țării.


Restabilirea competențelor președintelui în domeniul securității statului, atribuții care i-au fost retrase, în 2016, este o altă condiție înaintată de PSRM. Acest lucru ar însemna transferarea Serviciului de Informații și Securitate înapoi în subordinea Președinției.

„Aceasta este poziția de la care poate să înceapă negocierile. Niciun fel de guvern minoritar nu poate fi. Am văzut cum a fost Guvernul Gaburici care a activat 3-4 luni. Dacă nu, spuneți clar ”Nu” și ne pregătim de anticipate”, a adăugat Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?