Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Proprietatea lui Șor și Plahotniuc, principalele ținte ale ARBI în 2019

24 ian. 2020,, 13:44   Politică
5970 0

Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție a indisponibilizat în 2019, prin aplicarea sechestrului, bunuri/active în valoare totală de 2,6 miliarde lei.

Este vorba despre 803 de active și conturi obținute prin fraudare sau alte acțiuni criminale. Informația despre active a fost obținută de la diverse procuraturi și subdiviziuni ale poliției în cadrul a 67 de dosare penale, relatează Noi.md cu referire la mold-street.com

După tipul bunurilor sechestrate de ARBI, pe primul loc se situează mijloacele de transport (201), urmate de terenurile agricole (140), conturile bancare (66), construcţiile nelocative (60), locative (59), terenurile pentru construcţii (58), aeronave, acţiuni etc. Potrivit procedurii, bunurile sînt valorificate, iar banii din vînzarea acestora se transferă în bugetul de stat.

Printre principalii beneficiari vizați în aceste acțiuni se numără Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sau companiile asociate acestora și persoanele din anturajul lor.

Spre exemplu, la finele lunii iunie 2019 ARBI a aplicat sechestru asupra activelor în valoare de circa un miliard de lei.


Printre acestea se numără Finpar Invest SRL și alte active al lui Plahotniuc în valoare de circa 700 de milioane de lei, inclusiv capitalul social al Companiei, precum și o parte din bunurile imobile.

La începutul lunii septembrie au fost confiscate active în valoare de 360 de milioane de lei care au aparținut sau aparțin lui Ilan Șor și familiei lui.

Din acestea fac parte acțiunile companiei Dufremol, DFM, DFN, Klassika Asigurari și altele. De asemenea, a fost aplicat sechestru asupra automobilelor de luă ale lui Șor, printre care Bentley, Mercedes SL 550 AMG, Mercedes GLE 250D și altele care, ca regulă, au fost înregistrate pe companiile care i-au aparținut.

De asemenea în septembrie a fost aplicat sechestru pe capitalul statutar al Companiei Air Moldova în valoare de peste 300 milioane de lei.
Ulterior a fost aplicat sechestru asupra activelor unor membri ai Partidului „Șor” și PD.

Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale este o subdiviziune autonomă a CNA care are ca obiectiv administrarea proprietății confiscate de la infractori, inclusiv identificarea unor posibilități pentru recuperarea acestora de însuși proprietar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?