X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Proiectului „Restart”, contestat la Curtea Constituțională

21 mar. 17:00   Politică
2876 0

Partidul MAN, condus de Ion Ceban, a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru a solicita verificarea constituționalității și nediscriminării cetățenilor odată cu implementarea de către guvernare a reformei „Restart”.

Potrivit analizei MAN, noile reguli contravin grav principiilor constituționale ale Republicii Moldova, precum și angajamentelor internaționale ale țării în domeniul protecției sociale, transmite Noi.md.

Mai mult, MAN susține că reforma „Restart” încalcă prevederile Convenției europene pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, la care Republica Moldova este parte.

„În mod particular, reforma abordează într-o manieră discriminatorie serviciile sociale din municipiul Chișinău comparativ cu restul serviciilor sociale din țară, punînd în pericol principiul egalității tuturor beneficiarilor acestor servicii, indiferent de locul de rezidență, fie că este vorba de Chișinău, UTA Găgăuzia sau altă regiune din țară. Această discriminare nu doar că subminează coeziunea socială, dar alimentează și separatismul, reprezentînd o amenințare serioasă atît pentru sfera socială, cît și pentru cea politică a Republicii Moldova. MAN subliniază că în spatele reformei „Restart” se ascunde intenția guvernării de a penaliza financiar municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia - o politică nedreaptă și inacceptabilă. Este esențial ca toate legile și reformele adoptate de stat să respecte nu doar litera, ci și spiritul Constituției, asigurînd protecție și sprijin echitabil pentru toți cetățenii, indiferent de locul unde trăiesc”, se arată în comunicatul formațiunii.

Prin urmare, MAN solicită Curții Constituționale să ofere o apreciere justă acestei legi, în vederea protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova.


Amintim că mai mulți angajați din sistemul social susțin că, odată cu implementarea Programului „Restart” în domeniul asistenței sociale din Moldova, a început paralizarea întregului sistem de asistență socială, prin eliberarea din funcții a oamenilor calificați din domeniu și angajarea în loc a persoanelor necalificate.

19
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?