X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Proiectul ce prevede alegerea judecătorilor direct de popor, va fi examinat în următorul parlament

16 oct. 2018,, 14:00   Politică
3101 1

Proiectul de modificare a Constituţiei ce prevede alegerea judecătorilor direct de popor, va fi examinat în următorul parlament. Afirmaţia a fost făcută de deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AIS Moldpres.

Deputatul democrat care este şi autorul proiectului de modificare a Legii Supreme, a menţionat că procedura pe care trebuie să o parcurgă această iniţiativă este una destul de complicată şi va dura cel puţin opt-nouă luni. El a specificat că în urma mai multor sondaje s-a constatat că procentul cetăţenilor care îşi doresc să fie implicaţi direct în alegerea judecătorilor este foarte mare.

“Modificarea legislaţiei la acest subiect ar aduce mai multă încredere în rîndul cetăţenilor. Deoarece cu toate reformele pe care le-am făcut, unele dinte ele chiar palpabile, încrederea cetăţenilor în sistemul judecătoresc este încă la un nivel scăzut. Dacă poporul ar avea pîrghii în cazul alegerii judecătorilor, responsabilitatea lor va fi mai mare. Înţelegem că este o propunere neordinară mai ales pentru Europa, însă ea ar putea zdruncina acest sistem care în mare parte este captiv propriilor interese de castă”, a opinat Sîrbu.

El a precizat că există mai multe modele tehnice care ar putea fi aplicate în cazul dat, însă toate propunerile care vor parveni vor fi suspuse examinărilor publice şi vor fi analizate de experţi, pentru ca documentul final să fie unul complex şi explicit. “Avem o cultură juridică încă foarte slabă, sînt încă multe de parcurs la acest subiect. Însă avînd posibilitatea de a-şi alege singuri judecătorii, cetăţenii se vor responsabiliza. Deoarece este foarte simplu dar şi comod să acuzi un partid sau un lider de eşecurile dintr-un domeniu sau altul. Cred că o asemenea schimbare va fi o măsură populară în rîndul cetăţenilor”, a conchis Sîrbu.

La 11 octombrie curent deputaţii au votat o hotărîre prin care au pus în sarcina Comisiei juridice, numiri şi imunităţi elaborarea unui proiect de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor. Comisia va consulta public proiectul și va putea antrena în elaborarea acestuia specialişti din Secretariatul Parlamentului, Cancelaria de Stat, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Comisia Electorală Centrală. De asemenea, va putea apela la asistenţa specialiştilor şi experţilor independenţi din R. Moldova şi din străinătate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?