X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Programul privind cetățenia prin investiții ar putea fi anulat

25 feb. 2020,, 09:16   Politică
3454 0

Guvernul Chicu a luat decizia să prelungească moratoriul pe legea privind cetățenia prin investiții, a anunțat Igor Dodon, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Șeful statului nu exlude faptul că programul respectiv ar putea fi anulat, iar banii, întorși investitorilor care i-au depus, transmite NOI.md cu referire la unimedia.info.

Șeful statului a explicat motivele pentru care Guvernul Chicu a decis continuarea moratoriului instituit anterior de Guvernul Sandu. „Anul acesta, acest program nu va fi reluat. Așa cum a fost stopat în luna iunie anul trecut, el rămîne în continuare blocat. De ce nu a fost anulat complet atunci cînd eram în Guvern cu Maia Sandu? Pentru că atunci noi trebuia să întoarcem de la stat aproximativ 100 de milioane de lei celor care au depus deja banii și banii sînt în buget. Atunci cu dna Maia Sandu am decis împreună că nu anulăm, să luăm o pauză ca să vedem cum gestionăm acest dosar, pentru că miniștrii din Guvernul dnei Maia Sandu atunci spuneau că este un program foarte bun și că el trebuie continuat. Acum sîntem în fața situației – sau prelungim această pauză, pentru a încerca să vedem ce facem cu acest program, sau anulăm și dăm din bugetul de stat aceste 100 de milioane de lei. Iată de ce Guvernul Chicu a luat decizia să prelungească acest moratoriu, să nu continuăm cu programul, pentru că sînt întrebări față de acest program – cine obține, cum obține, condiții nu tocmai transparente”, a punctat Igor Dodon.

Deși pe rol sînt circa 34-35 de dosare, iar statul ar putea acumula din investiții circa 100-200 de milioane de euro, Igor Dodon nu exclude că programul va fi anulat: „Dacă vom considera că noi putem să gestionăm tot ceea ce ține de buget, am putea să anulăm, să întoarcem banii investitorilor care i-au depus, au depus dosarele și să închidem întrebarea aceasta”.

Asta pentru că există și anumite riscuri: „Trebuie să vedem și riscurile, în primul rînd, în ceea ce ține de partenerii noștri externi și aici mă refer la Bruxelles, pentru că, dacă acest program ar pune sub risc regimul liberalizat de vize – trebuie să alegem. Pentru noi e mult mai important regimul liberalizat de vize decît să dăm cetățenie contra investiții, cu toate că mai multe state care au regim liber de vize cu Uniunea Europeană acordă contra plată această cetățenie, chiar și membri ai Uniunii Europene. Să vedem cu partenerii noștri externi, dacă putem să-i convingem că noi o să gestionăm procesul astfel ca să nu pună sub semnul întrebării relațiile bilaterale pe care le avem cu partenerii. Al doilea: să vedem care sînt măsurile ca să nu permitem riscuri de spălare a banilor și dacă putem să gestionăm riscurile astea – luăm o decizie, dacă nu le putem gestiona – atunci sau blocăm, sau anulăm”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?