X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Procuratura a refuzat să examineze sesizarea lui Dodon în privința președintei

4 oct. 2022,, 11:11   Politică
3036 0

Sesizarea depusă la Procuratura Anticorupție de Igor Dodon, prin care cere ca Maia Sandu să fie trasă la răspundere penală pentru abuz de putere și control al justiției, a fost expediată la Procuratura Generală. Fostul șef de stat a anunțat că ulterior, a primit o ordonanță prin care s-a refuzat primirea și examinarea acestei sesizări.

„Actuala conducere a Procuraturii Generale apără Legea sau apără Președinția?

După cum v-am anunțat, la data de 1 septembrie 2022 am remis în adresa doamnei procuror anticorupție, Veronica Dragalin, o sesizare privind săvîrşirea de către Preşedintele Republicii Maia Sandu a unei infracţiuni. Neglijînd atribuțiile sale funcționale și prevederile legale în privința nenumirii judecătorilor în funcție, în dorința de a intimida și subordona judecătorii, Maia Sandu, prin acțiunile sale, a cauzat un prejudiciu patrimonial bugetului de stat în valoare de 2,5 milioane de lei, precum și un prejudiciu imens drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice care au calitatea de justiţiabili”, a scris Igor Dodon”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

„După modul expunerii și redării textului am recunoscut stilul caracteristic notelor informative care se scriu în Președinție. În cei patru ani de mandat am citit destule note de acest gen, deci nu voi greși dacă voi afirma că acest document a fost ticluit în clădirea prezidențială”, a spus Igor Dodon.

Tv8.md a solicitat un comentariu de la Președinție pe marginea acestei declarații, iar reprezentanții instituției au precizat că toate aceste acuzații sînt false.


De asemenea, fostul președinte a precizat că, în prezent nu va contesta ordonanța, dar va reveni asupra acestei sesizări, pentru a-i da curs după expirarea mandatului de președinte a Maiei Sandu.

„Pentru moment, nu vom contesta așa-zisa ordonanță la judecătorul de instrucție pentru a nu expune judecătorii la noi presiuni din partea politicului, dar și pentru a nu legaliza această „inepție juridică”.

Dar vreau să vă asigur că asupra acestei infracțiuni și asupra sesizării date se va reveni după expirarea mandatului de președinte al doamnei Sandu, atunci cînd protecția imunității funcției nu se va răsfrînge asupra dumneaei, iar procurorii vor înțelege să își facă datoria față de lege, nu față de guvernare”, a conchis Igor Dodon.

În luna septembrie, Igor Dodon a sesizat PA cu solicitarea ca actualul șef de stat, Maia Sandu, să fie trasă la răspundere penală pentru abuz de putere și control al justiției.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?