Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Prioritățile cooperării RM cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, discutate la Bruxelles

10 sep. 2020,, 17:44   Politică
908 0

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Oleg Țulea în cadrul întrevederii cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, au discutat perspectivele parteneriatului Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică.

Părțile au agreat susținerea în continuare a proceselor de reformare și modernizare din Republica Moldova, în baza solicitărilor autorităților de la Chișinău.

Oleg Țulea și Mircea Geoană au trecut în revistă subiectele de actualitate în agenda de cooperare Republica Moldova – NATO, fiind reiterat interesul părților pentru continuarea dialogului politic și implementarea programelor practice în domeniile convenite de comun acord. În particular, au fost evidențiate activitățile pentru aprobarea unui nou Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), implementarea Pachetului de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, realizarea proiectelor în cadrul Programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității, promovarea activităților pe filiera diplomaţiei publice și a comunicării strategice.

Ministrul Oleg Țulea a transmis aprecierea autorităților de la Chișinău pentru expertiza și asistența organizației oferită Republicii Moldova de-a lungul anilor și a subliniat angajamentul pentru finalizarea procesului de aprobare a IPAP, care va trasa domeniile prioritare de cooperare cu Alianța pentru perioada 2020-2022.

Diplomatul moldovean a salutat disponibilitatea Alianței de a oferi asistență țarii noastre în cadrul noului Program de Dezvoltare Profesională (PDP), care va contribui la atingerea obiectivelor de instruire, promovare a proceselor de reformă și modernizare a sectorului de securitate și apărare națională. Totodată, pornind de la realitățile curente, ministrul Oleg Țulea a exprimat gratitudine statelor membre ale NATO pentru solidaritatea demonstrată în combaterea pandemiei COVID-19.


La rîndul său, Mircea Geoană a reconfirmat angajamentul Alianței pentru dezvoltarea unei colaborări mutual avantajoase cu Republica Moldova în spiritul statutului de neutralitate al ţării noastre. Înaltul demnitar NATO a notat și contribuția cu valoare adăugată a Republicii Moldova la consolidarea securității în Europa prin participarea militarilor moldoveni la operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?