Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Prin ce este utilă pentru Moldova experiența aderării la UE a statelor Balcanilor Occidentali?

27 mar. 2021,, 10:00   Politică
3545 1

Pentru Republica Moldova și statele Parteneriatului Estic este relevantă experiența aderării la UE a statelor Balcanilor Occidentali în ceea ce privește accesul gradual la cooperarea sectorială și accesului la fonduri în realizarea reformelor.

O astfel de opinie într-un interviu pentru Noi.md a exprimat Ambasadorul, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lîngă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Ea a mintit că statelor Balcanilor Occidentali le este oferita perspectiva europeană din 2003 și acces la instrumentele financiare europene de pre-aderare și aderare.

De asemenea, Comisia Europeană a propus o nouă metodologie revizuită de extindere pentru Albania și Macedonia de Nord.

”Credem că elemente ale noii metodologii ar putea constitui în parte sau integral precedent pentru statele care urmează să lanseze în viitor negocieri de aderare. Pentru Republica Moldova și statele Parteneriatului Estic este relevantă experiența accesului gradual la cooperarea sectorială și accesului la fonduri în realizarea reformelor. Republica Moldova fiind singurul stat din Parteneriatul Estic care participă în toate structurile de cooperare regională din zona Balcanilor Occidentali și este bine familiarizat cu realitățile, diferențele, precum și asemănările proceselor de integrare europeană”, a subliniat Daniela Morari.


Totodată, potrivit ei, Moldova este interesată în continuare în schimb de experiență și dialog între Partenerii Estici şi Balcanii Occidentali. Mai mult ca atît, unele sectoare şi experiența țărilor din Parteneriatul Estic ar putea fi relevantă la rîndul său și pentru statele din Balcanii de Vest.

”În contextul combaterii pandemiei Covid-19, sîntem interesați în replicarea Planului Economic şi de Investiții pentru Balcanii de Vest și pentru statele Parteneriatului Estic, precum examinarea posibilității oferirii accesului la mecanismul UE de achiziții statelor PaE, similar celor din Balcanii Occidentali pentru a realiza procurări de echipamente medicale și vaccin”, a menționat ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?