Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Tiraspolul a instalat noi posturi „vamale și de grăniceri” ilegale

25 ian. 2019,, 17:10   Politică
3869 2

Chișinăul acuză așa-zisele structuri de forță din regiunea transnistreană că a amplasat ilegal mai multe posture mobile de ”granicieri” și „vamale” la intersecția unor străzi ce separă orașul Tighina de Varnița.

Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), din 24 ianuarie 2019.

Potrivit CUC, de fiecare dată cînd reprezentantul militar din partea Republicii Moldova în Comandamentul Militar întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare solicită deplasarea la fața locului a observatorilor militari ai tuturor părților pentru fixarea încălcării în modul stabilit, reprezentantul Tiraspolului tergiversează intenționat acest proces, oferind posibilitate structurilor de forță transnistrene să-și retragă „posturile” înainte de a fi supuse documentării de către toate componentele formatului de pacificare.

”Astfel, abuzurile, deși constatate de partea moldovenească, au rămas neincluse în raportul săptămînal al Comandamentului Militar Întrunit. Din acest motiv, Delegația Republicii Moldova, adoptînd o poziție categorică, a refuzat aprobarea raportului privind situația în Zona de Securitate considerîndu-l incomplete”,menționează CUC într-o notă informativă.

Cu referire la incidentele menționate, reprezentantul structurilor de forță transnistrene nu a negat existența unor astfel de posturi mobile și nu a exclus astfel de situații pe viitor.


”Cazurile descrise constituie încă o dovadă a ineficienței procedurilor actuale de monitorizare a Zonei de Securitate, fiind necesară o îmbunătățire a acestora, însă propunerile și cerințele formulate de partea moldovenească nu au fost susținute de către conducătorii delegațiilor regiunii transnistrene și cea a Federației Ruse”, susține CUC.

În cadrul aceleiași ședințe, reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova și ai Ucrainei delegați în CUC au raportat privitor la evoluțiile înregistrate în activitatea grupurilor de lucru.

Totodată, în legătură cu scrutinul electoral stabilit pentru data de 24 februarie, delegația Republicii Moldova a înaintat un demers pentru asigurarea ordinii de drept în localitățile din Zona de Securitate atît în campania electorală, cît și în ziua alegerilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?