Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Primele concluzii ale misiunii ENEMO cu privire la procesul electoral din Moldova

4 feb. 2019,, 17:10   Politică
2923 0

Conduita organelor de gestionare a alegerilor pe parcursul perioadei electorale în Moldova poate fi caracterizată ca și una profesională și transparentă.

Totodată, activitatea consiliilor electorale de circumscripție a fost considerată una prea strictă de o parte din candidați, rezultînd într-un număr relativ înalt al semnăturilor invalidate, chiar și pentru greșeli tehnice minore. Acest fapt a fost concluzionat în Raportul intermediar prezentat la conferința de presă a Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO în Moldova.

Şeful Misiunii, Dritan Taulla, a menționat faptul că performanța Comisiei Electorale Centrale a fost una profesională în aspectele observate.

„Sesiunile CEC sînt transparente, deschise pentru mass-media și observatori, la fel și pentru public prin streaming online. ENEMO apreciază modificările legale privind procesul de colectare a semnăturilor, cum ar fi eliminarea unui număr de proceduri birocratice inutile și reducerea numărului de semnături necesare, în conformitate cu recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția, ENEMO și OSCE/ ODIHR”, a spus Dritan Taulla.

Șeful adjunct al Misiunii, Bosko Nenezic, a explicat că un număr de interlocutori ai Misiunii de Observare a Alegerilor și-au exprimat îngrijorarea că unele modificări introduse recent în cadrul legal ar putea cauza dificultăți concurenților și alegătorilor de a înțelege în mod corespunzător procedurile noi și, mai important, consecințele sistemului nou introdus.


„ENEMO folosește această ocazie pentru a condamna toate atacurile împotriva concurenților și candidaților electorali, precum și orice altă încercare de a împiedica părțile interesate electorale și non-electorale relevante să organizeze, să participe, să monitorizeze sau să raporteze asupra procesului electoral”, a remarcat Dritan Taulla.

În plus, ENEMO îndeamnă toate autoritățile de stat relevante să depună tot efortul pentru a preveni astfel de cazuri și să acționeze rapid pentru a investiga și a aduce eventualii făptași în fața justiției, astfel încît să se asigure dreptul fiecărui concurent de a desfășura o campanie liberă.

„Următorul raport va fi axat, în principal, pe Campania electorală, listele alegătorilor, pregătirile pentru Ziua Alegerilor, eventuale plîngeri și contestații, la fel ca și alte aspecte”, a spus Bosko Nenezic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?