Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Prim-ministrul Republicii Moldova s-a declarat pentru eliminarea depozitelor de muniție din Transnistria

3 noi. 2021,, 18:20   Politică
5061 9

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, s-a pronunțat în favoarea eliminării muniției stocate în depozitele Grupului Operativ al trupelor ruse (OGRV) din nerecunoscuta RMN. Ea a vorbit despre acest lucru miercuri într-un interviu pentru PRO TV.

"Nu putem ști ce se întîmplă în depozitul imens cu arme din satul Colbasna. Este clar că acest lucru este periculos. De aceea, insistăm ca aceste arme să fie distruse cu participarea observatorilor internaționali", a spus premierul. Potrivit ei, pentru a face acest lucru, este necesar să ne înțelegem "ce va fi distrus la fața locului" și ce echipament trebuie adus în țară pentru acest lucru.

Gavrilița a confirmat poziția Republicii Moldova potrivit căreia problema transnistreană trebuie rezolvată "exclusiv prin mijloace pașnice". Potrivit ei, Chișinăul desfășoară negocieri în formatul "5+2" cu participarea Moldovei, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei și a observatorilor din Statele Unite și UE, dar și rezolvă problemele actuale cu Tiraspolul. În același timp, ea consideră că "o soluție la problema transnistreană poate fi găsită atunci când va apărea o fereastră de oportunități geopolitice".

În Transnistria au fost dislocați aproximativ o mie de soldați și ofițeri, care participă la operațiunea de menținere a păcii și protejează depozitele din Colbasna, unde sînt stocate mai mult de 20 de mii de tone de muniții, care a fost adus aici după retragerea trupelor sovietice din țările europene.

Scoaterea și eliminarea muniției din Colbasna a început în 2003, dar procesul a fost blocat de autoritățile transnistrene în 2004, după agravarea relațiilor interne moldovenești. Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat că republica nerecunoscută este categoric împotriva retragerii Grupei Operative a Armatei Ruse, dar susține ideea eliminării muniției. Cu toate acestea, aceste probleme, potrivit lui, ar trebui discutate exclusiv cu Federația Rusă.


În cadrul întrevederii din august 2019 cu președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a propus demararea procesului de eliminare a muniției din Colbasna. Dodon, în discursurile sale la ONU și APCE, a salutat această inițiativă, care, potrivit lui, poate mișca din loc procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Un interes pentru participarea la eliminare a exprimat Statele Unite, precum și de OSCE, care i-a propus Chișinăului asistență de specialitate pentru evaluarea stării tehnice a depozitelor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?