X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Prim-ministrul Regatului Unit, despre Summitul Comunității Politice Europene din Moldova

1 iun. 2023,, 08:53   Politică
2502 0

Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, care participă joi, 1 iunie, la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) de la Chișinău, a declarat pentru Ziarul de Gardă că țara sa va fi alături de R. Moldova și că găzduirea Summit-ului arată „determinarea poporului moldovenesc de a stabili o nouă cale pentru următoarea generație”.

„sînt mîndru că Regatul Unit colaborează îndeaproape cu R. Moldova pentru a consolida apărarea și securitatea în Europa de Est în contextul agresiunii continue a Federației Ruse. R. Moldova își construiește propriul viitor suveran și independent, iar găzduirea Summit-ului Comunității Politice Europene de astăzi arată determinarea poporului moldovenesc de a stabili o nouă cale pentru următoarea generație.

Vizita mea de astăzi mi-a întărit hotărîrea să contribui ca R. Moldova să continue să prospere ca țară liberă și independentă. Începînd cu munca pe care o facem pentru instruirea Forțelor Armate ale Moldovei și continuînd cu consolidarea apărării cibernetice, Regatul Unit vă va fi alături. Împreună cu omologii noștri din toată Europa, astăzi, aici, sîntem de asemenea uniți în sprijinul nostru pentru Ucraina și poporul ei, care continuă cu atîta curaj să își apere țara”, a subliniat prim-ministrul britanic.

Potrivit unui comunicat al guvernului britanic, Marea Britanie va găzdui Comunitatea Politică Europeană în 2024, după următorul summit, ce va fi găzduit de Spania în octombrie. Astăzi, în R. Moldova, prim ministrul britanic se va întîlni cu premierul spaniol Pedro Sánchez pentru a discuta despre modul în care Regatul Unit și Spania pot menține „ritmul acțiunii internaționale” privind migrația ilegală. De asemenea, oficialul britanic va convoca o masă rotundă pe tema securității, unde va sublinia necesitatea sprijinirii Ucrainei și R. Moldova.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. Vedeți informații și noutăți despre Summitul Comunității Politice Europene 2023, care se va desfășura în Moldova, pe paginile oficiale ale evenimentului:

5
0
0
0
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?